Sipoo haluaa lunastaa maa-alueet

Sipoon kunta haluaa lunastaa Helsingin kaupungin Sipoossa omistamat asuntorakentamiseen kelpaavat maa-alueet.

Kotimaa

Sipoon kunnanhallitus hyväksyi tiistaina tätä koskevan lupahakemuksen lähettämisen ympäristöministeriöön.

Muita vaihtoehtoja ei ole jäänyt Helsingin kieltäydyttyä myymästä rakennuskelpoista maataan Sipoolle.

Halukkuus muuttaa Sipooseen on ollut jatkuvasti korkea. Kun kunnalla on ollut vähän myytäviä tontteja, on merkittävä osa asuntorakentamisesta tapahtunut haja-asutusalueille yksityisiltä ostetuille tonteille.

Ilman Helsingin omistamia ja nyt lunastustoimien kohteeksi otettuja maa-alueita Sipoo ei voi kaavoittaa tontteja asukasmääränsä reilua kasvattamista varten.

Lunastustoimet koskevat nyt maa- ja metsätalouskäytössä olevia rakentamattomia alueita, joiden yhteenlaskettu pinta-ala on 416 hehtaaria.

Luonnonsuojeluliitto varoittaa Sipoota kasvusta Suomen luonnonsuojeluliitto varoittaa kahlitsemasta Sipoon kaavoitusta Porvoon kokoiseen kasvutavoitteeseen. Sipoonkorven ja itämetron sijasta suunnitelmat olisi Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin suunnattava Kerava-Nikkilä -radan suuntaan sekä määrästä laatuun. Luonnonsuojeluliiton mukaan Sipoonkorvesta olisi tehtävä kansallispuisto luonnon ja ihmisten virkistyskäytön suojaamiseksi. Itämetro ja Lounais-Sipoon rakentaminen katkaisisivat lisäksi Sipoonkorven ja Mustavuori-Östersundomin luonnonsuojelualueiden ekologiset yhteydet, liitto muistuttaa. YLE24