1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Oikeuskanslerilta pyydetään kantaa sähköpostiseurantaan

Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen pyytää oikeuskansleri Paavo Nikulalta kantaa sähköpostiseurannan sallivasta lainmuutoksesta.

Huovinen sanoo edellyttävänsä, että kansalaisten perusoikeudet toteutuvat lain valmistelussa.

Ministeriö valmistelee tietosuojalakiin muutosta, joka antaisi työnantajille huomattavasti nykyistä laajemmat valtuudet seurata työntekijöiden sähköpostiliikennettä.

Työnantaja saisi jatkossa valvoa, kenelle ja milloin työntekijät lähettävät sähköposteja tapauksissa, joihin liittyy epäily yrityssalaisuuksien vuotamisesta ulkopuolisille. Viestien sisältöä työnantajalla ei olisi lupa katsoa.

Erityisen voimakkaasti lakimuutosta halutaan yritysmaailmassa ja etenkin teknologiayrityksissä. Alan johtavana yhtiönä Nokia on osallistunut lain valmisteluun.

Nokian yhteiskuntavastuujohtajan Veli Sundbäckin allekirjoittamassa lausunnossa tietosuojalakiin toivotaan erityismainintaa työnantajan oikeudesta ottaa talteen, lajitella ja analysoida tunnistetietoja. Käytännössä tämä tarkoittaa sähköpostiliikenteen valvontaa.

Tällä hetkellä oikeus sähköpostien seurantaan on vain poliisilla vakavien rikosten tutkinnassa.

Lakimuutoksella on vankka työmarkkinajärjestöjen tuki takanaan. EK, SAK ja STTK ovat vahvasti sen kannalla. Sen sijaan Akava ei lakimuutosta hyväksy. Akavan mukaan laki antaisi työnantajalle tietovuotoepäilyjen tutkinnassa jopa poliisia laajemmat valtuudet.

Myös oikeusministeriön lainvalmisteluosastolla uutta lakia pidetään perustuslainvastaisena. Oikeusministeri ei vielä halua ottaa kantaa lain sisältöön.

Liikenneministeriö vie lakiesityksen hallituksen käsiteltäväksi syyskuussa. Ennen lakiesityksen antamista ehdotusta täsmennetään vielä perusoikeuksien näkökulmasta.

Tällä hetkellä työntekijöiden sähköpostien seuranta on laillista vain Britanniassa.