Planeettamäärä voi kasvaa kolmella

Aurinkokunta saattaa saada kolme uutta planeettaa ensi viikolla, kun Prahassa koolla oleva kansainvälinen tähtitieteellinen unioni IAU päättää planeetan määritelmästä.

Ulkomaat

Ehdotetun määritelmän mukaan planeetta kiertää tähteä olematta itse tähti ja on painunut pallon muotoon oman painovoimansa vaikutuksesta.

Uusiksi planeetoiksi hyväksyttäisiin Pluton suurin kuu Kharon, planeettalistalla jo 1800-luvulla käynyt Marsin ja Jupiterin välinen asteroidi Ceres ja Xena-lempinimellä tunnettu aurinkokuntamme uloin taivaankappale 2003 UB313.

Alunperin kokouksen uskottiin pudottavan Pluton kokonaan planeettojen listalta. Vuonna 1930 löydetty Pluto on Maan kuuta pienempi, sen massa on alle prosentti Maan massasta ja sen ratataso on selvästi muita vinommassa.

Pluto ja uudet planeettaehdokkaat listattaisiin ehdotuksessa kuitenkin uuteen kategoriaan, plutoneihin, joilla on yli 200 vuoden kiertoaika ja muista 8 planeetasta poikkeava ratataso. Plutoni-kategorialla erotettaisiin jatkossakin uudet tulokkaat perinteisistä planeetoista todennäköisesti eroavan syntyperänsä mukaan.

IAU tutkii myös 12 muuta mahdollisesti plutonimääritelmän ehdot täyttävää aurinkokunnan taivaankappaletta. Jos määritelmä hyväksytään, planeettojen määrä voi ylittää 12 jo ensi vuoden aikana.

Kaikkiaan plutoneja voi olla satoja, ennakoi Massachusetts Institute of Technologyn planeettatieteen professori Richard Binzel.

Lähteet: Reuters, AP, BBC