Otsonikerros elpyy ennustettua hitaammin?

Ilmakehän otsonikerroksen toipuminen vie 5 - 15 vuotta aiemmin ennustettua kauemmin, sanovat YK:n ympäristöjärjestö Unep ja ilmatieteen järjestö WMO. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että otsonikerrosta tuhoavien CFC-yhdisteiden määrä jatkaa laskuaan 1990-luvun alun huippuvuosista.

luonto

250 tutkijan laatiman arvion mukaan keskisillä leveysasteilla eli leveysasteiden 30 ja 60 välillä otsonikerros elpyy 1980-lukua edeltäneelle tasolle vuoteen 2049 mennessä eli viisi vuotta ennustettua hitaammin.

Etelänapamantereen yllä toipuminen kestää vuoteen 2065, kun aiemmin toipumisen arveltiin vievän 15 vuotta vähemmän.

Otsoniaukkoja mantereen ylle odotetaan ilmaantuvan vielä 20 vuoden ajan. Etelänapamantereen ylle on muodostunut otsoniaukko joka vuosi 1980-luvulta lähtien. Aukko on yleensä suurimmillaan syyskuussa. Viime vuonna se oli laajimmillaan 27 miljoonaa neliökilometriä.

Unep ja WMO toteavat, että otsonikerrosta tuhoavien CFC-yhdisteiden määrä ilmakehässä on vähentynyt sen jälkeen, kun yhdisteiden asteittaisesta kieltämisestä sovittiin vuonna 1987 Montrealin sopimuksessa.

Tutkijat ovat kuitenkin joutuneet nostamaan arviota nykyisin käytössä olevissa jääkaapeissa ja muissa laitteissa olevasta CFC-yhdisteiden määrästä. Yhdisteet joutuvat lopulta ilmakehään.

Lisäksi on nostettu arviota CFC-yhdisteitä korvaavan aineen tuotantomääristä. HFCF-22-yhdiste on paljon CFC:tä turvallisempi, mutta tuhoaa silti jonkin verran otsonikerrosta.

Etelänapamantereen otsonikerroksen elpyminen viivästyy siksi, että otsonia tuhoavat aineet poistuvat sieltä hitaammin kuin muualta, mitä ei aiemmin ollut otettu huomioon.

Unepin pääjohtajan Achim Steinerin mukaan ensi merkit otsonikerroksen elpymisestä osoittavat, että Montrealin sopimus toimii. Otsonikerroksen toipumisen viipyminen on kuitenkin varoitus siitä, että toimia otsonikerroksen suojelemiseksi täytyy jatkaa ja tehostaa, hän totesi.

Otsonikerros suojaa maapalloa auringon haitalliselta ultraviolettisäteilyltä.

YLE24, Reuters, AP Raportti (siirryt toiseen palveluun)