yle.fi-etusivu

Mongoliasta löytyi 2 500 vuotta vanha muumio

Kansainvälinen tutkijaryhmä on löytänyt Mongoliasta arviolta 2 500 vuoden ikäisen jäätyneen soturimuumion.

kulttuuri

Skyyttiläisen ratsumiehen jäätynyt ja muumioitunut ruumis löytyi heinäkuun lopulla 2 600 metrin korkeudessa Altai-vuoristossa sijaitsevasta haudasta.

Kasvoja lukuunottamatta muumio on säilynyt vuoriston ikiroudassa hyvin. Löydettäessä muumion yllä oli edelleen turkistakki ja kullattu päähine.

Muumiolla on vaaleat hiukset, jotka ovat voineet kellastua kuoleman jälkeen, kertoi tutkijaryhmää johtanut professori Hermann Parzinger tiistaina tiedotustilaisuudessa.

Soturi oli haudastaan päätellen ilmeisen varakas. Ruumiin mukana haudassa oli aseita, kaksi hevosta koristelluin satuloin sekä puisia, savisia ja eläimen sarvesta tehtyjä astioita.

Löydöt on nyt viety Mongolian pääkaupunkiin Ulan Batoriin.

Tutkijat pitävät löytöä yhtä merkittävänä kuin niin kutsutun jäämies Ötzin löytymistä Alpeilta vuonna 1991 ja vuonna 1993 Siperiasta löydettyä naisen jäätynyttä muumiota.

Löydön avulla saadaan lisätietoa skyyttikulttuurista. Parzingerin mukaan skyyttiläisten jäännöksiä on aiemmin löydetty ainoastaan Venäjän puolelta Altai-vuoristoa. Tuore löytö osoittaa, että heidän alueensa oli aiemmin arveltua laajempi.

Tiedotustilaisuudessa puhunut Parzinger korosti, että jää on auttanut säilyttämään muumiota ja sen mukana haudattua omaisuutta. Ilmaston lämpenemisen takia jäätyneiden muumioiden säilyminen saattaa vaarantua, totesi hän.

28-henkisessä tutkijaryhmässä oli myös venäläisiä ja mongolialaisia tutkijoita.

YLE24, ZDF

Lähteet: Saksan arkeologinen instituutti