Valtava faraopatsas siirrettiin Kairosta pyramidien lähelle

Kairossa on siirretty 83 tonnia painava Ramses II:n patsas pois Kairon keskustasta. Kyseessä oli ensimmäinen kerta kun näin suuri patsas kuljetettiin pystyasennossa. Yli 3 200 vuotta vanha Ramses saapui perjantaina aamupäivällä Gizan pyramidien lähelle, jonne rakennetaan uusi egyptologinen museo.

kulttuuri

Tuhannet egyptiläiset olivat saapuneet todistamaan patsaan 35-kilometristä matkaa. Ilmassa oli todellista kansanjuhlan tuntua, ja jopa sylivauvoja oli tuotu seuraamaan yöllistä matkantekoa.

11 metriä korkea patsas kuljetettiin yhtenä kappaleena rautaisen kehikon sisällä, joka on vuorattu vaahtomuovilla. Patsaan siirtoa oli harjoiteltu jo kolme kertaa, sillä riskejä ei haluttu ottaa.

Ramses on viimeiset 52 vuotta seissyt keskellä vilkkainta Kairoa. Ohitse on kulkenut tuhansia autoja päivittäin, joten punagraniitista veistetty patsas on kärsinyt pakokaasuista. Lisäksi viereisen päärautatieaseman junat ovat tärisyttäneet faraota.

1980-luvulla patsaan ahdinko vain paheni, sillä graniittiveistoksen alle rakennettiin metrolinja.

Soturifarao siirettiin jo toistamiseen

Soturihallitsija Ramses II (1304 - 1237 eKr.) oli yksi muinaisen Egyptin pitkäaikaisimmista ja mahtavimmista faraoista. Yksikään toinen farao ei rakennuttanut niin paljon temppeleitä ja monumentteja kuin hän.

Kuulun faraon patsas löydettiin Egyptin muinaisesta pääkaupungista Memfisistä vuonna 1882. Ramses siirrettiin Kairon rautatieaseman edustalle vuonna 1954 pari vuotta sen jälkeen kun Gamal Abdel Nasserin johtamat upseerit olivat kukistaneen brittien tukeman monarkian.

Lähteet: Reuters, Ylen radiouutiset (Sanna Negus, Kairo), STT