Teollisuus: Biopolttoainepakko voi nostaa myös ruuan hintaa

Elintarviketeollisuus arvelee, että liikenteen biopolttoainepakko saattaa johtaa bensiinin hinnan nousun lisäksi myös ruuan kallistumiseen.

Kotimaa

Elintarviketeollisuus pelkää raaka-ainekulujensa kasvavan, kun rypsin, ohran ja sokerijuurikkaan kysyntä lisääntyy biopolttoaineiden valmistuksen takia.

Raaka-aineiden kallistuminen taas johtaisi vääjäämättä myös lopputuotteen eli ruuan hinnan nousuun.

Elintarviketeollisuusliiton mukaan Euroopasta on jo saatu esimerkkejä siitä, että biodieselin käytön yleistyessä rypsinkäytössä on tapahtunut voimakkaita hinnannousuja.

Tv-uutisten haastattelema kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) ei usko teollisuuden pelkojen toteutuvan. Pekkarisen mukaan Suomessa riittää peltoja myös biopolttoaineen raaka-aineiden viljelyyn.

Kauppa- ja teollisuusministeriön lakiehdotuksen mukaan neljän vuoden kuluttua autojen polttoaineista lähes kuusi prosenttia olisi biopolttoainetta, jossa bensiinin tai dieselin joukkoon on lisätty esimerkiksi ohrasta tehtävää polttoainetta.

Hallituksen laskelmien mukaan biopolttoaineen lisäyspakko nostaisi polttoaineiden hintaa noin kolmella sentillä litralta. Elinkeinoelämä epäilee, että korotus saattaisi olla vielä tätäkin korkeampi.

Tv-uutiset