Jännityssarja 24 vei parhaan draaman Emmyn

Suomenkin televisiossa jo pitkään pyörinyt jännityssarja 24 on palkittu parhaana draamasarjana tämän vuoden Emmy-gaalassa Yhdysvalloissa.

kulttuuri

24-sarja on ollut ehdolla palkinnon saajaksi vuodesta 2002 lähtien, mutta tähän saakka se on jäänyt palkinnoitta. Suomessa 24:ää ovat esittäneet MTV3 ja Subtv. Agentti Jack Bauerin ja tämän työtovereiden vaarallisia ja vauhdikkaita työtehtäviä kuvaava 24 palkittiin myös taidokkaimman draamanäyttelijän (Kiefer Sutherland) ja parhaan ohjauksen (Jon Cassar) pysteillä. Monet palkituista tuttuja myös Suomessa Yhdysvaltain TV-alan vuosittaiset pääpalkinnot jaettiin myöhään sunnuntai-iltana Los Angelesissa. Emmyt jaettiin 58. kerran. Nyt palkittiin parhaaseen katseluaikaan lähetettäviä ohjelmia 27:ssä eri kategoriassa. Muiden TV-tuotantojen Emmyt jaettiin jo 19. elokuuta, jolloin palkintoja annettiin noin 70 kategoriassa. Useat palkituista on nähty myös Suomen televisiossa.

Parhaan komediasarjan Emmyn vei The Office -sarja, jonka NBC-kanava on mukaillut alun perin brittiläisestä Konttori-sarjasta. Jenkkiversio alkaa Nelosella keskiviikkona. Onnistuneimpana tosi-TV-sarjana palkittiin Suomessa MTV3:lla nähty matkailukilpailu Amazing Race.

Laadukkaimpana minisarjana pidettiin tuotantoa Elizabeth I, josta palkittiin myös kilpasarjan paras naispääosan esittäjä (Helen Mirren) ja paras miessivuosan esittäjä (Jeremy Irons). Myös sarjan ohjaaja Tom Hooper sai työstään Emmyn. Näin sarja oli tämänkertaisen Emmy-gaalan palkituin.

Parhaan draamanäyttelijättären palkinnon nappasi Mariska Hargitay roolistaan seksuaalirikostutkijana Olivia Bensonina sarjassa Oikeus ja kohtuus ( Law and Order). Se on Yhdysvaltain pitkäikäisin rikossarja, jota myös TV2 on pyörittänyt vuosia. Komedianäyttelijän pääosa-Emmyn sai Tony Shalhoub TV1:n esittämästä sarjasta Monk. Palkinto oli miehen kolmas Emmy. Komedianäyttelijättären pääosa-Emmy taas meni Julia Louir-Dreyfusille roolistaTV-sarjassa The New Adventures of Old Christine. Päättyvistä sarjoista palkinnoille ylsivät muun muassa Will & Grace ja West Wing. Ensin mainitusta palkittiin Gracen sihteeriä Karenia näyttelevä Megan Mullally ja West Wingistä taas republikaanien presidenttiehdokasta Arnold Vinickiä esittänyt Alan Alda. Suomalaisten tuntemista sarjoista Emmyn sai myös Sopranos, jonka pystin sai käsikirjoittaja Terence Winter.

STT, Reuters, AP, YLE24

Lähteet: Emmyt myöntävän Yhdysvaltain televisioakatemian verkkosivut