HIV-tartuntojen määrä kasvanut merkittävästi

HIV-tartunnat ovat lisääntyneet Suomessa merkittävästi 2000-luvulla. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan etenkin seksin kautta saatujen tartuntojen määrä on lisääntynyt. Kun vuonna 2001 seksivälitteisiä tartuntoja todettiin 53, tämän vuoden loppuun mennessä seksitartuntoja todetaan arviolta yli 100.

Sen sijaan ruiskuhuumeiden käyttäjien keskuudessa 1990-luvun lopulla puhjennut HIV-epidemia on tällä hetkellä saatu kuriin. Viranomaisten mukaan kiitos kuuluu tehokkaille terveysneuvontapisteille, joissa huumeiden käyttäjät voivat vaihtaa käytetyt ruiskut puhtaisiin, samalla kun he saavat neuvontaa tartuntatautien ehkäisemiseksi.

Seksin kautta saadut HIV-tartunnat ovat lisääntyneet miehillä naisia enemmän. Miesten keskuudessa etenkin matkailuun liittyvät HIV-tartunnat ovat lisääntyneet, mutta myös Suomessa saatujen tartuntojen määrä on kasvanut.

Eniten tartuntoja saadaan Thaimaassa. Viime vuosina kuitenkin myös Venäjältä ja Baltian maista peräisin olevien tartuntojen osuus on noussut siinä määrin, että niiden lukumäärä voi lähivuosina ylittää Suomessa saatujen tartuntojen määrän.

Myös homo- ja biseksuaalisten miesten tartunnat ovat yleistyneet 2000-luvulla. Kansanterveyslaitoksen tänä vuonna tekemän anonyymin esiintyvyystutkimuksen mukaan homo- ja biseksuaalisten miesten ryhmässä 4,6 prosentilla miehistä oli HIV-tartunta. Tauti on heillä yleisempi kuin ruiskuhuumeiden käyttäjillä.

Alle 25-vuotiailla nuorilla on Suomessa todettu toistaiseksi vähän seksiin liittyviä HIV-tartuntoja. Klamydia- ja kondyloomatartunnat ovat nuorilla kuitenkin yleisiä, mikä viittaa siihen, ettei kondomia käytetä riittävästi. Näin ollen nuorten riski saada myös HIV-tartunta on suuri. Nuorilla tartuntoja saattaakin olla enemmän kuin on tiedossa.