Freddie Mercuryn syntymästä 60 vuotta

Pop-ikoni Freddie Mercuryn syntymästä on kulunut 60 vuotta. Queen-yhtyeen keulakuva, syntymänimeltään Farrokh Bulsara syntyi 5. syyskuuta 1946 Zanzibarin saarella, joka oli tuolloin osa Ison-Britannian imperiumia. Hän kuoli aidsiin 24. marraskuuta 1991.

kulttuuri

Intialaistaustaista Mercuryä pidetään yhtenä 1900-luvun merkittävimmistä rock-laulajista. Hänen luotsaamansa Queen on Britannian pysyvimmin menestynyt yhtye kolmen vuosikymmenen ajalta. Yhtye on uransa aikana julkaissut 18 listaykköseksi noussutta albumia ja 17 ykkössingleä.

Sävellyksissään muun muassa discoa, rockabillyä ja heavy metalia yhdistellyttä Queeniä on pidetty useiden rock-musiikin alalajien pioneerina.

14 levyä sisältävän Queen-tuotannon ohella Mercury levytti kaksi sooloalbumia, Mr. Bad Guy ja Barcelona. Mercuryn ja Queenin levy-yhtiö EMI muistaa solistin merkkipäivää julkaisemalla harvinaisia äänitteitä sisältävän kokoelman The Very Best Of Freddie Mercury Solo.

Queenin kanssa laulaa nykyään Paul Rodgers. Yhtye kuitenkin esiintyy nimellä Queen + Paul Rodgers, koska sen jäsenet eivät halua korvata edesmennyttä Mercuryä Rodgersilla.

Lähteet: YLE24