1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Japani sai kruununperillisen

Japanin kuninkaalliseen perheeseen on syntynyt ensimmäinen poika yli 40 vuoteen. Pienokaisen isä ei ole kruununprinssi vaan hänen veljensä, mutta poikalapsi ohittaa perimysjärjestyksessä kruununprinssin tyttären.

Ulkomaat

Prinsessa Kikon ja prinssi Akishinon 2,5-kiloinen, 49-senttinen poika syntyi keisarinleikkauksella. Sekä äidin että lapsen kerrotaan voivan hyvin. Perheessä on ennestään kaksi tytärtä.

Koska myös kruununprinssi Naruhiton ja prinsessa Masakon ainokainen on tyttö, uusimman tulokkaan sukupuoli herätti jännitystä. Japanin lain mukaan valtaistuimelle voi nousta ainoastaan mies.

Kun prinsseille ei näyttänyt syntyvän poikia, Japanissa virisi varsin kiihkeä keskustelu vuonna 1947 säädetyn lain muuttamisesta. Asiaa pohtinut työryhmä asettui lakimuutoksen kannalle. Poikalapsen syntymä pysäyttänee prosessin, vaikka niitäkin on, jotka haluaisivat joka tapauksessa muutta lain seksistisenä jäänteenä.

Naishallitsija ei olisi ensimmäinen Japanin 1 500 vuotta kestäneen monarkian varrella. Yleensä keisarinnat ovat kuitenkin olleet vain väliaikaishallitsijoita. Viimeisin oli Gosakuramachi, joka nousi valtaan vuonna 1763. Perustuslain mukaan keisari on valtion ja kansan yhtenäisyyden symboli. Kansan parissa keisariperhe on sangen arvostettu. Perinteitä kannattavat japanilaiset ovat kaivanneet prinssiä niin kiihkeästi, että sitä pidetään syynä kruununprinsessa Masakon stressiperäiseen masennukseen. AFP, Reuters, DPA, AP

Lue seuraavaksi