911-salaliittoteoriat kukoistavat

Syyskuun 11. päivän terrori-iskuun liittyvät salaliittoteoriat kukoistavat USA:ssa. Viralliset selitykset ääri-islamistien syyllisyydestä kiistävät salaliittoteoreetikot ovat varmoja, että New Yorkin ja Washingtonin tuhojen takana olivatkin USA:n hallitus ja viranomaiset.

Ulkomaat

Salaliittoteoreetikot uskovat että World Trade Centerin tornit räjäytettiin alas ja että Pentagoniin ammuttiin amerikkalainen ohjus.

Terrori-iskun viisivuotispäivän lähestyminen ja Irakin sodan epäsuosion lisääntyminen ovat saaneet epäilijät liikkeelle yhä aktiivisemmin. Ohion yliopiston tekemän mielipidetiedustelun mukaan peräti 36 prosenttia amerikkalaisista uskoo, että Bushin hallinto ja viranomaiset joko osallistuivat terrori-iskun tekemiseen tai antoivat sen tietoisesti tapahtua. Tavallisten kansalaisten lisäksi virallista totuutta on alkanut epäillä myös joukko yliopiston professoreita.

- En usko Bushin hallituksen virallisesta salaliittoteoriasta ja Osama Bin Ladenin syyllisyydestä sanaakaan. Osa selityksestä uhmaa jopa luonnonlakeja. Haluamme selvittää totuuden, paljastaa hallituksen syyllisyyden ja olemme asettaneet maineemme alttiiksi, sanoo filosofian professori James Fetzer, joka on perustanut "Tiedemiehet syyskuun 11. päivän totuuden puolesta" -nimisen järjestön jolla on jo 300 jäsentä.

Fysiikan professori Steven E. Jones puolestaan on noussut lyhyessä ajassa salaliittoyhteisön sankariksi. Hän kiertää USA:ta luennoimassa tutkimuksestaan, jonka mukaan World Trade Centerin tornit eivät voineet romahtaa tulipalojen voimasta.

- Lentokoneiden aiheuttamat tulipalot eivät voineet sulattaa tornien terästä. Se oli hallittu räjäytys, joka tehtiin korkealämpöisen terästä leikkaavan termiittireaktion avulla. Ja räjähdyspanoksia ei taatusti ollut asettanut al-Qaida, professori Jones väittää. Yksikään varteenotettava tutkija ei kuitenkaan ole tukenut Jonesin tulkintoja.

Uskominen salaliittojen olemassaoloon on olennainen osa USA:n henkistä ilmapiiriä. Perinne on muotoutunut satojen vuosien aikana ja sen ovat jalostaneet huippuunsa sekä elokuvateollisuus että kansan valitsemat poliitikot.

- USA:ssa on nähty salaliittoja siitä lähtien, kun ensimmäiset eurooppalaiset astuivat maihin 400 vuotta sitten. Salaliittopuheilla ja salaliittoihin uskomisella on moninaisia tarkoituksia. Toiset ihmiset haluavat valtaa, toiset hakevat niistä turvaa epävakaina aikoina. Joillekin salaliitot ovat erittäin hyvää bisnestä. Ne myyvät kirjoja, videoita ja elokuvia. Syyskuun 11. on pitkän kehitysketjun tuorein pää ja itse kyllä uskon hallituksen versioon asiasta, sanoo salaliittojen historiaa tutkinut professori Robert Goldberg.

World Trade Centerin tuhoalueen Ground Zeron edustasta Manhattanilla on tullut merkittävä esiintymisareena salaliittoteoreetikoille. Ryhmä newyorkilaisia on joka lauantai kahden ja puolen vuoden ajan jakanut Ground Zerolla tietoa omasta tulkinnastaan.

- Hallituksemme korkeimmat tahot olivat sekaantuneet terrori-iskuun, joka oli uusi Pearl Harbor. Sillä haettiin oikeutus hyökkäykselle Afganistaniin ja Irakiin. Jatkamme omia tutkimuksiamme emmekä lopeta, ennen kuin omien kansalaistensa murhaamiseen syyllistyneet amerikkalaiset on saatu oikeuteen, sanoo salaliittoaktiivi Les Jamieson.

Salaliittoteorioiden suosio on jo niin suuri, että liittovaltion viranomaiset joutuivat turvautumaan juuri iskun 5-vuotispäivän alla hyvin poikkeukselliseen toimeen. USA:n ulkoministeriö sekä rakennustuhoja tutkiva liittovaltion laitos NIST julkaisivat molemmat viime viikolla nettisivuillaan perusteelliset kantansa siihen, miksi salaliittoteoreetikkojen väitteet eivät pidä paikkaansa.

YLE24 Linkkejä (engl.): USA:n suosituin 911-salaliittosivusto (siirryt toiseen palveluun) Tiedemiesten 911-totuusprojekti (siirryt toiseen palveluun) USA:n ulkoministeriön vastauksia salaliittoteoreetikoille (siirryt toiseen palveluun) Ohion yliopiston mielipidetutkimus (siirryt toiseen palveluun)