Kotimaa lyhyesti to 7.9.2006

Yle Uutisten artikkeliarkisto

SUOMENKIELEN opetuksen tarjonta Ruotsin kunnallisessa koululaitoksessa on romahtanut muutamassa vuodessa. Ruotsin Sisuradion selvityksen mukaan suomalaisluokkien oppilaita on vain noin parisataa, kun 1990-luvun alussa suomalaisluokkia oli 300 ja oppilaita yli 5 000. Ruotsinsuomalaisissa vapaakouluissa oppilaita on nyt noin tuhat.

MUSEOVIRASTO ei hyväksy Kilpisjärven Saanatunturin rakennushanketta. Alueelle haettiin noin 10 000 kerrosneliömetrin rakennusoikeutta mökeille, hotellille ja ravintolalle. Museoviraston mukaan herkkä Saanatunturin alue ei kestä näin suurta rakentamista.

Liikenneministeri Susanna Huovinen haluaa, että uutta tekniikkaa käytettäisiin enemmän LIIKENNETURVALLISUUDEN ongelmien ratkaisemiseksi. Esimerkkinä Huovinen mainitsee mm. kuljettajien reittiennuste- ja varoituspalvelun.

YDINVOIMAA kannattaa 53 % ja vastustaa 41 % suomalaisista, kertoo Taloustutkimuksen Turun Sanomille tekemä kysely. Kannattajien määrä on laskenut prosenttiyksikön ja vastustajien määrä noussut prosenttiyksikön vuodesta 2005.

VAALIMAAN rekkajono on lyhentynyt torstain aikana "normaaliksi", kerrotaan Vaalimaan tullista. Autoja on nyt jonossa 15 kilometrin matkalla. Torstai-aamuna jono oli 22 kilometriä pitkä, kun se pisimmillään tiistai-iltana oli 40 kilometriä.

PUOLUSTUSVALIOKUNTA haluaa pitää kiinni yleisestä asevelvollisuudesta. Satakunnan Kansan ja Etelä-Suomen Sanomien kiinni saamat valiokunnan jäsenet tukevat kansanarmeijaa vihreiden Tarja Gronbergia lukuunottamatta. Tony Halmetta (ps.) ei saatu kiinni.

Suomen EU-PUHEENJOHTAJUUDEN kunniaksi lyödään kaksi JUHLARAHAA. Rahat ovat arvoltaan 5 ja 50 euroa ja ne suunnittelee kuvanveistäjä Reijo Paavilainen. 50 euron juhlaraha lyödään kultaan ja hopeaan ja 5 euron juhlaraha nikkelikupariin ja alumiinipronssiin.

SAIMAAN kanavan avaamisesta tulee tänään kuluneeksi 150 vuotta. Kanavaa alettiin rakentaa toukokuussa 1845, ja se vihittiin käyttöön 7.9.1856. Kanavan vuosipäivää juhlitaan Lappeenrannassa koko loppuviikon ajan.