Ohjaaja David Lynch palkittiin Venetsian elokuvajuhlilla

Yhdysvaltalainen ohjaaja David Lynch on saanut elämäntyöstään Kultainen leijona -palkinnon Venetsian elokuvajuhlilla. Leijonapatsas ojennettiin hänelle keskiviikkona ennen hänen uuden elokuvansa esitystä.

60-vuotiaan Lynchin kulttiklassikoihin kuuluvat muun muassa elokuvat Eraserhead, Elefanttimies, Mulholland Drive, Blue Velvet

  • ja

sinisempi oli yö sekä TV-sarja Twin Peaks. Ohjaajan tyyli on ollut alusta lähtien omaperäinen ja usein varsin surrealistinen. Venetsiassa esitettiin lehdistölle Lynchin uusin elokuva Inland Empire, joka kertoo miestään pelkäävästä naisnäyttelijästä, jolla on suhde vastanäyttelijäänsä. Pääosia esittävät Jeremy Irons ja Laura Dern. Vaikeatajuiseksi arvioitu elokuva sekoittaa unenomaisuutta ja realismia. Tarjolla on esimerkiksi hallusinaatiokohtauksia, improvisoitua dialogia, pimeitä käytäviä ja huoneita sekä jäniksenpäisiä näyttelijöitä, joista yksi silittää huoneen nurkassa. Inland Empiren naispääosan esittäjä Laura Dern sanoikin Venetsiassa, ettei tiedä vieläkään, mistä elokuva kertoo ja ketä hän siinä oikein esittää. Venetsian 63. elokuvajuhlat jatkuvat lauantaihin saakka.