Syyria kiistää EU-joukoista sovitun

Syyria kiistää suostuneensa päästämään EU:n joukkoja Etelä-Libanonin vastaiselle rajalleen. Myös Italian pääministeri Romano Prodi sanoo, että EU on ryhtymässä vain siviioperaatioon

Ulkomaat

Syyrian virallisen uutistoimiston Sanan mukaan Italian pääministerin Romano Prodin ja Syyrian presidentin Bashar al-Assadin keskustelu koski vain Syyrian rajavartijoille annettavaa mahdollista teknistä tukea.

Myös Prodi korosti sunnuntaina Asem-kokouksen yhteydessä, että EU:n teknisessä tuessa on kyseessä tekninen koulutusapu ja siviilioperaatio ilman aseita ja univormuja.

Syyria on vakuuttanut olevansa valmis omalta osaltaan tukemaan YK:n rauhanturvaoperaatiota, mutta se vastustaa YK-joukkoja Libanonin-rajallaan.

Libanonilla on maaraja ainoastaan Syyrian ja Israelin kanssa, ja Hizbollah on saanut suurimman osan aseistaan Syyrian kautta. Ranskalaisten etujoukko Beirutiin Libanonin pääkaupungin Beirutin satamaan saapui lauantaina yli 200 ranskalaista sotilasinsinööriä.

Kyseessä on ranskalaisten etujoukko, pääjoukot saapuvat ensi viikolla. Kaikkiaan Ranska on luvannut lähettää operaatioon parituhatta sotilasta.

Lähteet: AFP, Reuters