1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Humanitaarisen miinatoiminnan tuki laskussa

Kansainvälinen tuki miinojen vastaiseen työhön on laskenut ensi kertaa, kertoo tuore Landmine Monitor 2006-julkaisu. Miinoja raivattiin tuen pienenemisestä huolimatta vuonna 2005 enemmän kuin koskaan.

Vuonna 2005 humanitaariseen miinatyöhön saatiin avustuksena 376 miljoonaa dollaria, mikä on 23 miljoonaa dollaria vähemmän kuin edellisvuonna. Suomen antama tuki on pysynyt vajaassa 5 miljoonassa eurossa vuosittain. Landmine Monitorin raportin mukaan on kyseenalaista, riittääkö laskeva tuki henkilömiinojen poistamiseksi maailmasta. Tuen tulisi riittää myös miinauhrien auttamiseen, sillä uhrien määrä lisääntyy jatkuvasti. Humanitaariseen miinatoimintaan kuuluu muun muassa miinanraivaus, tietoisuuskoulutus, miinavarastojen tuhoaminen sekä uhrien auttaminen. Vuoden 2006 raportti on kahdeksas Landmine Monitor. Se kertoo vuosittain henkilömiinatilanteesta ja seuraa kansainvälisen Ottawa Mine Ban Treaty-sopimuksen täytäntöönpanoa. Uhrit tarvitsevat tukea usein pitkään Maailmassa on tällä hetkellä noin 500 000 miinaonnettomuudessa henkiin jäänyttä, mutta vahingoittunutta ihmistä.

Psykologisten ja fyysisten traumojen lisäksi useat onnettomuuksissa vammautuneet joutuvat usein taistelemaan työpaikoista, sosiaalisesta hyväksynnästä ja oikeuksistaan.

Vuonna 2005 raivattiin yhteensä 740 neliökilometriä miinojen saastuttamaa maata. Tämä tarkoittaa kooltaan New Yorkin kokoista aluetta. Miinoitetuilla alueilla elää yhä miljoonia ihmisiä ja maamiinoja on raportin mukaan yhä 78 maassa.