Ulkomaat lyhyesti 14.9.2006

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Etelä-Korean ulkoministeri Ban Ki Moon on voittanut toisen KOEÄÄNESTYKSEN YK:N PÄÄSIHTEERISTÄ. Hän voitti myös ensimmäisen äänestyksen elokuussa. Turvallisuusneuvoston koeäänestykset ovat epävirallisia. Suuri osa YK:n jäsenmaista on sitä mieltä, että seuraavan pääsihteerin tulisi olla kotosin Aasiasta. Uusi pääsihteeri valitaan syksyn aikana. Nykyinen pääsihteeri Kofi Annan jättää tehtävän vuoden lopussa.

HENKILÖMIINOJEN hävitysprojekti Serbiassa ja Montenegrossa on saavuttanut miljoonan miinan rajan. Naton projektissa on tarkoitus hävittää 1,3 miljoonaa varastoitua miinaa.

UZBEKISTANIN presidentin saama YK-palkinto on raivostuttanut ihmisoikeusjärjestöt. YK:n tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco palkitsi presidentti Islam Karimovin maansa kulttuuriperinnön suojelusta. Järjestöt pitävät palkitsemista järjettömänä. Niiden mukaan Karimov on osavastuussa muun muassa mielenosoitusten verisestä tukahduttamisesta viime vuonna. Karimov kuuluu Keski-Aasian itsevaltaisimpiin johtajiin.

PLUTON planeettajoukosta pudottanut taivaankappale on saanut nimen Eris. Virallinen nimi oli aiemmin 2003 UB313 ja epävirallinen Xena. Erisiin, kreikkalaismytologian kaaoksen ja taistelun jumalattareen, päätyi jäisen kivipallon löytäjä, amerikkalaisastronomi Michael Brown. Eris on vähän Plutoa suurempi. ESPANJASSA Menorcassa kaksi ihmistä on loukkaantunut lievästi, kun Mahonin rakenteilla olevan lentokenttärakennuksen katto romahti. Rakennustöissä oli nelisenkymmentä ihmistä, joista useiden pelättiin ensin jääneen raunioihin. Pelot osoittautuivat kuitenkin perusteettomiksi. SAKSASSA on vihitty rabbeja virkaan ensi kertaa sitten toisen maailmansodan. Dresdenin uudessa syngogassa vihittiin saksalainen, tshekkiläinen ja eteläafrikkalainen rabbi. Sodassa 10 000 henkeen supistunut Saksan juutalaisyhteisö on vähitellen kymmenkertaistunut.

IRLANTI osallistuu Libanonin rauhanturvatehtävään 150 hengen vahvuisella joukolla. Puolustusministeri Willie O'Dean mukaan joukot työskentelevät yhdessä Suomen 250-henkisen joukon kanssa. YK:n mandaatti sallii 15 000 hengen joukot Libanoniin. Toistaiseksi maassa on alle 4 000 rauhanturvaajaa.

THAIMAAN vaalit lykätään lokakuulta marraskuun loppuun, kerrotaan keskusvaalilautakunnasta. Syyksi kerrotaan viivytykset järjestelyissä, mm. uuden keskusvaalilautakunnan valitseminen.

BALIN viimevuotisista pommi-iskuista on annettu uusi tuomio. Nuori puhelinmyyjä sai 15 vuotta vankeutta räjähteiden hallussapidosta. Hän sanoo olleensa valmis iskuihin mutta kiisti osallistuneensa niihin. Kolmeen ravintolaan tehdyissä iskuissa kuoli 20 ihmistä.

JAPANIN kouluissa esiintyy enemmän väkivaltaa kuin koskaan ennen, kertoo hallituksen selvitys. Viime lukuvuonna väkivaltaisuuksia ilmoitettiin 6,8 % enemmän kuin edellisenä lukuvuonna. Kohteena ovat etenkin opettajat.

EU:N ULKOMINISTERIT jatkavat Lähi-idän tilanteen käsittelyä Brysselissä torstaina ja perjantaina. EU:n yleisten asioiden ja ulkosuhteiden neuvostossa keskustellaan mm. EU:n roolista Libanonissa. Puheenjohtajamaa Suomi kiirehtii Unifil-joukkojen sijoittamista alueelle.

YK järjestää ensimmäisen muuttoliikkeeseen ja kehitykseen keskittyvän korkean tason konferenssin New Yorkissa. YK:n yleiskokouksen yhteydessä järjestettävässä kaksipäiväisessä tapaamisessa EU:ta edustaa työministeri Tarja Filatov (sd.).