Kotimaa lyhyesti pe 15.9.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Akatemiaprofessori Markku Laakso on saanut EUROOPAN DIABETESTUTKIJOIDEN Castelli Pedroli -palkinnon. Laakso on tutkinut etenkin tyypin 2 diabetesta ja insuliiniresistenssiä ja niiden yhteyttä sydänsairauksiin.

Elokuussa HUKKUI kaikkiaan 32 henkeä, ilmenee Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton ennakkotiedoista. Vesiliikenteessä hukkui 11 ihmistä, uidessa 14, putoamalla 3 ja sukeltaessa yksi. Kolmen hukkumistapauksen syytä ei tiedetä. Viime vuoden elokuussa hukkui 23 ihmistä.

LAHDEN KÄRÄJÄOIKEUS on tuominnut kuusi ihmistä ehdottomaan vankeuteen huumausainerikoksesta. Pisin tuomio on 9 vuoden pituinen. Tuomitut aikoivat myydä amfetamiinia 560 000 euron arvosta. Oikeus piti rikosta törkeänä, koska kyseessä oli erittäin vaarallinen aine ja rikoksella tavoiteltiin huomattavaa taloudellista hyötyä. Henkilöauton kuljettaja on kuollut VALTATIE 19:LLÄ Alahärmässä sattuneen ambulanssin ja henkilöauton kolarissa. Ambulanssissa olleet kolme henkilöä loukkaantuivat lievästi. Ambulanssi oli potilasajossa. SÄHKÖTYÖMAIDEN TURVALLISUUDESSA on usein puutteita ja asentajat tekevät töitä vaarallisesti jännitteisissä kohteissa. Työn tilaajan vaatimukset ja asentajien halu olla kuulematta negatiivista palautetta menevät turvallisuusasioiden edelle, selviää Tampereen teknillisen yliopiston tutkimuksesta. Porvoon seurakuntayhtymä valittaa hovioikeuteen TUOMIOKIRKON TUHOPOLTOSTA annetusta tuomiosta. Yhteinen kirkkoneuvosto päätti valituksen tekemisestä torstai-illan kokouksessaan. Jutun syyttäjä ilmoitti valittavansa hovioiekuteen jo käräjäoikeuden päätöspäivänä. KAJAANISSA UPM Kymmenen tehtaan yksi paperikone vaurioitui yöllä palossa. Palo syttyi koneen kuivatusosalla. Henkilökunta teki alkusammutuksen ennen palokunnan tuloa ja palo saatiin sammumaan nopeasti. Tehtaan johtajan Kari Pasasen mukaan aineelliset vahingot ovat melko pieniä, mutta koneen tuotanto on keskeytyksissä arviolta 8 - 12 tuntia. Tehtaassa on kolme paperikonetta. Palon syttymissyytä selvitetään.

SAVONLINNAN käräjäoikeus on vanginnut savonlinnalaisen kiinalaisravintolan toisen omistajan epäiltynä työsyrjinnästä. Poliisi esitti omistajapariskunnan vangitsemista ihmiskaupasta epäiltynä, mutta oikeus ei löytänyt todennäköisiä syitä epäilyyn. Vaatimuksen vaimon vangitsemisesta oikeus hylkäsi kokonaan. Useiden ravintolan kiinalaisten työntekijöiden epäillään joutuneen tekemään seitsenpäiväistä työviikkoa muutaman sadan euron kuukausipalkalla.