Kotimaa lyhyesti 16.9.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

VAMMAISJÄRJESTÖT arvostelevat kovin sanoin valtion ensi vuoden budjettia vammaisten unohtamisesta. Vammaisfoorumin 24 järjestöä sanovat tyrmistyneensä nähtyään budjettiesityksen. Järjestöt kysyvät, mihin ovat unohtuneet lupaukset kehittää vaikeavammaisten henkilökohtaista avustajajärjestelmää.

MIKKELISSÄ yksi ihminen on kuollut ja kuusi loukkaantunut kahden henkilöauton nokkakolarissa. Osan vammat ovat vakavia, mutta kenelläkään ei ole hengenvaaraa. Liikenneonnettomuuksien tutkintalautakunta selvittää turmaa.

Varsinais-Suomessa Laitilan kunnassa sijaitseva UNTAMALA on nimetty vuoden kyläksi. Valinta julkistettiin Jämijärvellä valtakunnallisten kyläpäivien pääjuhlassa. Tilaisuuteen osallistui myös maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja. Hän korosti, että maaseudun kehittämisellä on hallituksen vahva tuki.

Vasemmistoliiton pj. MARTTI KORHONEN kohentaisi opiskelijoiden asemaa korottamalla opintorahaa ja parantamalla opinto-ohjausta. Opiskelijoilla ei ole aikaa odottaa ensi hallituskautta, vaan korotuspäätös tarvitaan nyt, Oulussa puhunut Korhonen sanoo.

Venäjälle suuntautuva liikenne on taas ruuhkautunut Vaalimaalla. REKKAJONOLLA on pituutta noin 30 kilometriä. Kaakkois-Suomen rajavartiostosta arvellaan, että tilanne alkaa helpottaa sunnuntaina.

Tänään vietetään Autoliiton vuosittaista AUTON PÄIVÄÄ. Tapahtumalla halutaan kiinnittää huomio lähestyvään talvikauteen ja vaikeampiin ajo-olosuhteisiin.

Suomalaiset eivät usko ALKOHOLIPAKKAUKSIIN kaavailtavien varoitustekstien juuri vaikuttavan alkoholinkulutukseen. Panimoliiton kyselyssä 94 % ei uskonut niiden heijastuvan omaan käyttöön. Myöskään suurkuluttajiin niiden ei uskota tehoavan, raskaana oleviin naisiin kylläkin. Asiasta kertoo Ilta-Sanomat.

Syksyn SEURAKUNTAVAALEISSA asettunee ehdolle selvästi edellisvaaleja enemmän ehdokkaita. Alustavat tiedot 15 seurakuntayhtymästä kertovat, että esim. Turussa ehdokkaiden määrä nousi vuoteen 2002 verrattuna neljänneksellä ja myös Jyväskylässä yli 15 prosenttia. Ainoastaan Lahdessa määrä laski.