Paavi pahoillaan puheensa tulkinnasta

Paavi Benedictus XVI on pahoillaan siitä, että hänen Saksassa tiistaina pitämänsä puhe on tulkittu muslimeja loukkaavaksi.

Ulkomaat

Paavi kunnioittaa islaminuskoisia ja toivoo muslimien ymmärtävän hänen puheensa todellisen merkityksen, Vatikaanin lauantaina antamassa tiedotteessa sanotaan.

Muslimien keskuudessa suuttumus paavin puheista on kuitenkin jatkunut myös pahoittelujen jälkeen. Marokko on lauantaina vetänyt suurlähettiläänsä Vatikaanista ja Egyptin islamistinen Muslimiveljeskunta on sanonut paavin pahoittelujen olevan riittämättömiä ja vaatinut tältä anteeksipyyntöä.

Italialainen tv-kanava Rai kertoo, että paavin henkeä on uhattu. Turvatoimia kiristetään ainakin hänen kesäasunnollaan sunnuntaina pitämänsä rukoushetken ajaksi.

Palestiinalaisalueilla Gazassa ja Länsirannalla asemiehet ovat hyökkäilleet eri kristillisten kirkkokuntien kirkkoja vastaan.

Iran pitää paavin puhetta virheenä Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad haluaa, että teologit ja uskonoppineet tutkivat paavi Benedictus XVI:n puheen ennen kuin hän arvioi sitä itse. Ulkoministeri Mohammed Ali Hosseini pitää paavin puhetta virheenä, koska se voidaan tulkita monella tavalla. Iranin islamilaisessa keskuksessa Qomin kaupungissa suunniteltiin sunnuntaille suurta mielenosoitusta. "Lausunto kertoo tietämättömyydestä" Sunnimuslimien hengellinen johtaja sheikki Muhammed Sayed Tantawi pitää paavin lausuntoa esimerkkinä tämän tietämättömyydestä. Kairon al Azhar -yliopiston johtajan mukaan ei edesauta maailman uskontojen välistä vuoropuhelua. Brittiläinen muslimijohtaja sheikki Ibrahim Mogra sanoo paavin kommenttien aiheuttaneen kipua ja tuskaa islamilaiselle maailmalle. Lausunnosta ovat tulistuneet myös Iran ja Afganistanin ääri-islamilainen taliban-liike. Myös New York Times -lehti on vaatinut paavilta syvää ja vakuuttavaa anteeksipyyntöä tuskan kylvämisestä. Saksa ehätti puolustamaan Saksan liittokansleri Angela Merkel on puolestaan asettunut puolustamaan paavia. Merkelin mukaan arvostelijat ovat ymmärtäneet paavin puheen väärin. Hän sanoo paavin puheessaan selvästi ilmaisseen tukensa uskontojen väliselle kanssakäymiselle. Vatikaani on korostanut, ettei paavi pyrkinyt loukkaamaan muslimeja. Tiistaina Saksassa pitämässään puheessa paavi lainasi 1300-luvulla elänyttä kristillistä keisaria, joka puhuessaan väkivallan ja uskonnon suhteesta sanoi profeetta Muhammedin tuoneen maailmaan uutena vain pahoja ja epäinhimillisiä asioita. Tällaisena asiana keisari piti muun muassa käskyä levittää uskoa miekalla. AP, AFP, BBC, Reuters, YLEn Radiouutiset

Lähteet: Paavin lausunto kuohuttaa muslimeja