Lapsikuolleisuus ei vähene toivottua tahtia

Maailmassa kuolee vuosittain 10,5 miljoonaa alle 5-vuotiasta ehkäistävissä oleviin tauteihin, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef. Kuolemista 94 prosenttia tapahtuu 60 köyhimmässä maassa.

luonto

YK-maat asettivat vuonna 2000 tavoitteeksi vähentää lapsikuolleisuuden kolmasosaan vuoden 1990 tasosta vuoteen 2015 mennessä, mutta tavoitteen saavuttaminen on näköpiirissä vain seitsemässä maassa.

Ne ovat Bangladesh, Brasilia, Egypti, Indonesia, Meksiko, Nepal ja Filippiinit. 14 maassa lapsikuolleisuus on jopa lisääntynyt, todettiin New Yorkissa järjestetyssä köyhyyskokouksessa.

Johtava kuolinsyy on keuhkokuume, johon menehtyy vuosittain yli kaksi miljoonaa lasta. Tämä on enemmän kuin aids, malaria ja tuhkarokko surmaavat yhteensä.

Useimmat lasten kuolemantapaukset voitaisiin Unicefin mukaan estää rokotuksilla, puhtaalla vedellä, A-vitamiinilla sekä äitien terveyden parantamisella.

Niistä 20 maasta, joissa lapsikuolleisuus on korkein, yli puolessa ongelmina ovat aids tai aseellinen konflikti tai molemmat. Kaikissa 20:ssa on korkea köyhyysaste. AP, YLE24

Lähteet: Lisää tietoa lapsikuolleisuuden kehityksestä Unicefin sivuilla

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus