1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Thaimaan sotilaat aikovat olla vallassa pari viikkoa

Thaimaassa vallankaappauksen tehneet sotilaat aikovat olla vallassa pari viikkoa. Tänä aikana maahan valitaan uusi pääministeri, sanoo armeijan ylipäällikkö. Sotilaat aikovat luopua vallasta pääministerin valinnan jälkeen. Vaalit pidetään vasta lokakuussa 2007.

Kaappausyrityksen johdossa oleva armeijan ylipäällikkö, kenraali Sonthi Boonyaratkalin sanoo, että kaappauksen jälkeen valittava hallitus ei ole vallassa vuotta pidempään.

Yleiset vaalit on tarkoitus järjestää lokakuussa 2007, jonka jälkeen maahan valitaan uusi hallitus ja pääministeri, ja uusi perustuslaki vahvistetaan.

Komentaja on julistanut maahan sotatilalain ja kumonnut maan perustuslain. Hänen mukaansa armeija kaappasi vallan yhdistääkseen kansan kuukausien sekasorron jälkeen.

Vallan kaapannut kenraalikunta on levottomuuksien pelossa kieltänyt kaikki poliittiset kokoukset, joihin osallistuu yli viisi ihmistä.

Kenraalit ovat myös rajoittaneet ulkomaisten tiedotusvälineiden toimintaa. Muun muassa joidenkin uutiskanavien lähestys on katkaistu tai ollut jonkin aikaa poikki.

Lisäksi tiedotusministeriölle on annettu lupa estää sotilasneuvoston vastainen tai sille "vahingollisen" informaation levittäminen.

Sonthin mukaan vallanvaihdos on vain tilapäinen ja hallinto palautetaan Thaimaan kansalle niin pian kuin mahdollista. Hänen mukaansa vallankaappaus oli välttämätön, koska nykyinen hallitus oli uhka kansalliselle yhtenäisyydelle.

- Neuvostolla ei ole mitään tarkoitusta johtaa maata itse. Me palautamme vallan perustuslaillisen monarkian pohjalta kansalaisille niin pian kuin mahdollista, Sonthi Boonyaratkalin lupasi televisioidussa puheessaan.

Samalla hän lupasi järjestää uudet vaalit mahdollisimman pian.

Viisimiehisen neuvoston mielestä heidän oli pakko toimia korruption, kansallisen epäyhtenäisyyden lopettamiseksi ja sukulaisten suosimisen lopettamiseksi.

- Meidän piti lopettaa kuukausia jatkunut poliittinen epävarmuus, Sonthi sanoi neljän muun kenraalin ympäröimänä televisiopuheessaan.

Kuningas antoi tukensa kaappaukselle

Thaimaan kuningas on antanut tukensa vallankaappaukselle.

Valtion televiossa luetussa lausunnossa kuningas Bhumibol Adulyadej kehotti kansaa pysymään rauhallisena ja viranomaisia noudattamaan vallankaappausta johtavan Sonthin ohjeita.

Kuninkaan kerrottiin hyväksyneen Sonthin maan poliittista uudistusta valmistelevan sotilasneuvoston johtoon.

Armeija on julistanut keskiviikon kansalliseksi vapaapäiväksi ja mm. pankit, koulut ja arvopaperimarkkinat pidetään kiinni tilanteen rauhoittamiseksi.

Thaksin matkusti Britanniaan

Syrjäytetty pääministeri Thaksin Shinawatra on saapunut Britanniaan.

Thaksin lensi Lontooseen New Yorkista YK:n yleiskokouksessa. Tiistaina hän perui YK-puheensa vallankaappauksen takia.

Thaksinin Britannian-vierailua luonnehditaan "yksityiseksi". Hänen tyttärensä asuu Lontoossa, ja hänellä on tiettävästi kiinteistöomaisuutta maassa.

Brittihallituksen mukaan Thaksin ei ole pyytänyt tapaamista pääministeri Tony Blairin kanssa. Ulkoministeri Margaret Beckett korostaa, ettei Thaksinin vierailu Britanniassa tarkoita sitä, että Britannia pyrkisi Thaksinin palauttamiseen valtaan.

Thaksinin sukulaisten ja liittolaisten kerrotaan paenneen Thaimaasta.

Kenraali Sonthi Boonyaratkalin ei ole sanonut suoraan, millainen kohtelu Thaksinia kotimaassa odottaisi. Hän on kuitenkin todennut, että vääryyksiä tehneiden pitää joutua oikeuteen.

Bangkokissa sotilaat ovat pidättäneet varapääministerinä ja Thaksinin avustajana toimineen Chidchai Vanasathidyan. Myös muita henkilöitä on pidätetty.

USA: Thaimaa palautettava demokratian tielle Yhdysvallat sanoo olevansa pettynyt sotilasvallankaappauksen vuoksi. Valkoisesta talosta toivotaan, että kaappauksen tehneet pitävät lupauksensa ja palauttavat demokratian maahan pian. Valkoisen talon tiedottajan Tony Snow'n mukaan Yhdysvallat on valmis jatkamaan neuvotteluja vapaakauppasopimuksesta vasta kun Thaimaa on palautettu demokratian tielle. Reuters, AP, AFP, YLE24, DPA