1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Turkkilainen oikeus vapautti kirjailijan syytteistä

Turkkilainen oikeusistuin on luopunut syytteistä kirjailija Elif Shafakia vastaan. Shafak oli syytteessä turkkilaisuuden halventamisesta, sillä hän on tuoreessa romaanissaan viitannut armenialaisten kansanmurhaan. Oikeudenkäynti ei kuitenkaan päässyt kuin alkuun, kun syytteistä jo luovuttiin.

kulttuuri

Muun muassa Euroopan unioni on kritisoinut Turkkia sananvapauden loukkaamisesta. EU on myös varoittanut, että toimittajien ja kirjailijoiden ahdistelu hankaloittaa Turkin pääsyä EU:hun.

Painostus näyttää tuottaneen tulosta, sillä aiemmin tänä vuonna Turkissa luovuttiin syytteistä kirjailija Orhan Pamukia vastaan. Myös häntä syytettiin turkkilaisuuden halventamisesta.

Nyt syytteessä ollut Elif Shafak on kirjailija ja tutkija. Hänen maaliskuussa ilmestyneessä teoksessaan on armenialainen henkilöhahmo, joka puhuu turkkilaisista teurastajina. Tämän vuoksi Shafakia uhkasi enimmillään kolmen vuoden vankeustuomio.

Armenialaisten kohtalo on Turkille arka asia Kristittyjä armenialaisia kuoli Turkissa 600 000 - 1,5 miljoonaa ensimmäisen maailmansodan aikana. Surmissa ja väestönsiirroissa kuoli armenialaisten mukaan pääosin siviiliväestöä. Turkin virallinen kanta on, että kuolleita oli vain 300 000, eikä kyse ei ollut kansanmurhasta, vaan armenialaisten kapinan sekä epidemioiden ja nälänhädän uhreista. Edellinenkin näyttävä mielipidesyyte kaatui Turkissa on nostettu useita oikeusjuttuja turkkilaisuuden halventamiseen vedoten. Maan rikoslain mukaan henkilö, joka aliarvioi tai loukkaa turkkilaisuutta tai Turkin johtoa voi saada kuudesta kuukaudesta kolmeen vuoteen vankeutta. Maailmanlaajuista kohua herätti etenkin kirjailija Orhan Pamukin asettaminen syytteeseen viime vuonna. Pamuk sai syytteen sanottuaan sveitsiläislehden haastattelussa, että armenialaisten kansanmurha 90 vuotta sitten ja kurdien surmaamiset viime vuosikymmenten aikana ovat kiellettyjä puheenaiheita Turkissa. Turkkilainen tuomioistuin kuitenkin luopui Pamukia vastaan nostetuista syytteistä. Myös muut Turkin halventamisesta syytetyt ovat yleensä välttyneet vankilalta. Shafak on kirjailija ja tutkija 35-vuotias Elif Shafak ei ehtinyt saapua oikeudenkäyntiinsä, kun se jo peruttiin. Shafak synnytti viikonloppuna lapsen ja on yhä sairaalassa. Shafak on julkaissut useita romaaneja. Koulutukseltaan hän on yhteiskuntatieteilijä ja naistutkija. Hän toimii apulaisprofessorina Lähi-idän tutkimuksen laitoksella Arizonan yliopistossa Yhdysvalloissa. Hän on tutkinut muun muassa islamin ja naiseuden suhdetta. Parhaillaan hän on virkavapaalla. AP, DPA, Reuters, YLE24

Lähteet: Elif Shafakin verkkosivut

Lue seuraavaksi