Kotimaa lyhyesti UUSI 21.9.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kaksi MERIKOTKAA on kuollut ja yksi huonossa kunnossa lyijymyrkytyksen vuoksi Ahvenanmaalla. Maailman Luonnonsäätiön merikotkatyöryhmän puheenjohtaja Torsten Stjernberg arvioi, että merikotkien elimistöstä löytynyt lyijy on joutunut luontoon metsästyshauleista.

SUOMUSSALMEN LENTOTURMAN syynä saattoi olla kännykän käyttö väärällä hetkellä, Onnettomuustutkintakeskuksesta kerrotaan. Epäilyjen varmistamiseksi tarvitaan kuitenkin vielä jatkoselvityksiä. Kaksi ihmistä kuoli, kun palovalvontalennolla ollut kone putosi 8.7.

VENEIDEN REKISTERÖINTIPAKKO on laajenemassa. Suurten purjeveneiden lisäksi myös yli 5,5 metriä pitkät purje- ja moottoripurjeveneet täytyy jatkossa rekisteröidä maistraattiin. Rekisteröintipakko on laajenemassa ensi vuoden lokakuussa.

VASEMMISTOLIITON eduskuntaryhmä vaatii tasokorotusta työttömyystukeen. Vasemmistoliitto korottaisi peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea 96 eurolla, kansaneläkettä 20 eurolla ja opintorahaa 15 %:lla kuukaudessa. Lisämenot katettaisiin mm. väkevien alkoholien verotusta korottamalla.

RANTARADAN liikenne myöhästeli aamupäivällä virransyötössä ilmenneen vian vuoksi. Vika oli Inkoon ja Karjaan välillä. Junia avustettin vikapaikan ohi dieselvetureiden avulla. Junat myöhästelivät puolesta tunnista 45 minuuttiin. Vika on korjattu ja liikenne sujuu aikataulujen mukaisesti.

AKATEMIAPROFESSORI LEENA PALOTIE on ensimmäisenä suomalaisena saanut eurooppalaisen Prix van Gysel -tiedepalkinnon. Palkinto myönnetään etenkin biologian ja lääketieteen aloilla ansioituneelle eurooppalaiselle tutkijalle. Palkinnon arvo on 100 000 euroa. VTT on ryhtynyt kehittämään BIOÖLJYÄ, jonka raaka-aineena ovat puu ja olki. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen hanke kestää 5 vuotta ja maksaa noin 14 Me. Kehitettävät biopolttonesteet ovat nykyisiä ohra- ja rypsipohjaisia polttoaineita ympäristöystävällisempiä. Suomen IKÄRAKENTEELTAAN vanhin väestö löytyy Pohjois-Savosta ja nuorin Pohjois-Pohjanmaalta, kertoo Helsingin Sanomien verkkoliite. Pohjanmaalla lasten ja nuorten korkeaan lukumäärään vaikuttaa mm. lestadiolaisuus. SYNTYVYYS Suomessa on kasvanut tänä vuonna. Elokuun loppuun mennessä syntyneitä oli 950 enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Väkiluku kasvoi tammi-elokuussa 14 950 ihmisellä ja oli elokuussa 5 270 521.

TIELIIKENNEONNETTOMUUKSISSA kuoli elokuussa 44 ja loukkantui 929 ihmistä, kertoo Tilastokeskus. Kuolleita oli kahdeksan enemmän ja loukkaantuneita 38 vähemmän kuin viime vuoden elokuussa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus