Juhani Suomen Koivisto-sarja jäi kaksiosaiseksi

Torstaina julkaistu professori Juhani Suomen kirja Epävarmuuden vuodet, Mauno Koiviston aika 1984 – 1986 jää tämän viimeiseksi Koiviston presidenttiyttä käsitteleväksi teokseksi.

Kotimaa

Suomen mukaan sarja jää kaksiosaiseksi, koska viime syksynä julkaistusta ensimmäisesta osasta Pysähtyneisyyden vuodet noussut kohu on sulkenut viimeisetkin hänelle aiemmin tietoja antaneiden ihmisten suut.

Muun muassa eduskunnan puhemies Paavo Lipponen ja ulkoministeri Erkki Tuomioja tyrmäsivät ensimmäisessä kirjassa esitetyn kritiikin. Lipposen mukaan Suomi oli hukannut tutkijan roolinsa ja kirjoittanut "ylipitkän, fiktionomaisen syytekirjelmän".

Uudessa kirjassaan Suomi arvoi kriittisesti Koiviston toimia presidenttivuosina 1984 - 1986.

Hän maalaa kuvan hyväuskoisesta presidentistä, joka ymmärsi Neuvostoliittoa enemmän kuin mikä ehkä oli soveliasta. Suomen mukaan Koiviston passiivisuus ulkopolitiikassa johti myös siihen, että se siirtyi silloisen pääministerin Kalevi Sorsan ohjaksiin.

Kotimaassa Koivisto poltti Suomen mukaan siltoja takanaan.

- Presidentti riitautui hyvin monen organisaation kanssa. Oikeuskanslerin, oikeuslaitoksen, syyttäjälaitoksen, maaherrojen, median kanssa, ja viimeksi eduskunnan kanssa, Suomi listaa.

Kaunaisuutta hän kuitenkaan ei allekirjoita, vaan sanoo, että olisi äänestänyt Koivistoa, jos tämä olisi asettunut ehdolle viime presidentinvaaleissa.

Lähteet: YLE24