Hyppää sisältöön

Ruuan veroalesta hyötyä pienituloisille

Ruoan arvonlisäveron alentaminen nykyisestä 17 prosentista 12 prosenttiin laskisi ruoan hintaa vain 3,5 prosenttia, laskee Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT. Eniten veron alennuksesta hyötyisivät pienituloiset kotitaloudet.

VATT perustaa laskelmansa siihen, että veron alennuksesta 80 prosenttia siirtyisi kuluttajahintoihin.

Eniten arvonlisäveron alentamisesta hyötyisivät pienituloiset kotitaloudet ja heistä lapsiperheet ja yksinhuoltajaperheet. Heille hyöty olisi 150 Me vuodessa, mikä tekee 60 euroa henkeä kohden.

Valtion kukkaroon veroale tekisi noin 470 miljoonan euron loven, mutta työllisyyden ja muun kasvun mukaan veroalen nettovaikutus julkistaloudelle jäisi 320 miljoonaan euroon.

Suomessa liki korkein ruoan verokanta Elintarvikkeiden arvonlisäverokanta on kaikista OECD-maista Suomea korkeampi vain Tanskassa. EU-maiden keskimääräinen elintarvikkeiden alv on noin 5,5 prosenttia. Naapurimaistamme Ruotsissa ja Norjassa verokanta on 12 prosenttia. VATT:n laskelmien mukaan Suomen elintarvikkeiden korkeampi hinta johtuu nimenomaan korkeasta alv-kannasta. Laitos perustaa väitöksensä siihen, että elintarvikkeiden veroton hintataso on Suomessa vain noin viisi prosenttia korkeampi kuin muissa EU-maissa keskimäärin. YLE24