Tanskassa kohistaan historiallisesta kirjalöydöstä

Tanskassa myydään joulukuussa Sören Kierkegaardin kirja Enten-Eller (Joko - tai), jonka filosofi oli antanut satusetä H. C. Andersenille omistuskirjoituksen kera. Asiasta kertoo sanomalehti Jyllands-Posten, jonka mukaan kirjan löytyminen on kirjallisuushistoriallinen sensaatio.

kulttuuri

Historiallinen teos oli piillyt kööpenhaminalaisen perheen kirjahyllyssä vuosia. Merkittävän löydöstä tekee se, että teos omistuskirjoituksineen todistaa yli 150 vuoden arvelut miesten tuttavuudesta oikeiksi.

Kierkegaardin on nimittäin tiedetty lahjoittaneen teoksensa Andersenille, mutta itse kirjaa ei ole aikaisemmin löytynyt. Andersenin sorvaama kiitoskirje sen sijaan löytyi aikoinaan Kierkegaardin jäämistöstä.

Miesten lämmenneet tai vähintäänkin kohteliaat välit ovat tanskalaisittain ja kirjallisuushistorian näkökulmasta kiinnostavat, koska Kierkegaard oli vuonna 1838 teilannut Andersenin romaanin Kun en Spillemand julkisesti melko lailla tylysti, eikä Andersen suhtautunut kritiikkiin kevyesti. Sekä Kierkegaard (1813 - 1855) että Andersen (1805 - 1875) asuivat Kööpenhaminassa, kun Kierkegaardin pääteoksiin kuuluva Enten-Eller ilmestyi vuonna 1843. Nyt löytynyt kirja kuuluu teoksen toiseen painokseen, joka ilmestyi vuonna 1849. Joulukuussa myytävän kirjan arvoksi on määritelty yli 13 500 euroa, mutta hinta voi vielä kohota joulukuisessa huutokaupassa. YLE24, Jyllands-Posten, SVT

Lähteet: Jyllands-Postenin juttu kirjalöydöstä