Viro aloitti rikostutkinnan Probo Koala -aluksesta

Viron syyttäjäviranomaiset ovat aloittaneet Probo Koala -säiliöalusta koskevan rikostutkinnan.

Paldiskin satamassa olevan laivan pilssivesistä otetuista näytteistä löytyi viitteitä samantapaisista myrkyllisistä kemikaaleista kuin Norsunluurannikon myrkkyskandaalissa.

Keskusrikospoliisi on määrätty varmistamaan, ettei alus lähde satamasta.

Ympäristöjärjestö Greenpeace saartoi aluksen maanantaina ja vaati rikostutkinnan aloittamista. Keskiviikkona Greenpeace sanoi pitävänsä Viron käynnistämää rikostutkintaa tervetulleena, mutta korosti, että Norsunluurannikon myrkkyskandaalista on tehtävä täysimittainen kansainvälinen rikostutkinta.

Myös Norsunluurannikko on pyytänyt Viroa estämään aluksen lähdön. Tuomari Fatou Diakiten mukaan pyyntö esitettiin, koska aluksen miehistöllä voi olla tietoja, joita norsunluurannikkolaiset tarvitsevat omia tutkimuksiaan varten.

Aluksen Abidjanin kaupunkiin Norsunluurannikolle jättämää jätelastia epäillään syylliseksi kahdeksan ihmisen kuolemaan ja kymmenien tuhansien sairastumiseen. Probo Koala vei jätelastin Abidjaniin 19. elokuuta. Jätteet dumpattiin asuinalueelle ja kaksi viikkoa myöhemmin ihmiset alkoivat valittaa terveysoireita.

Probo Koala -alus on rekisteröity Panamaan ja sen rahtiyhtiön Trafigura Beheerin pääpaikka on Hollannissa. Yhtiö on väittänyt, että Abidjaniin viety jäte sisälsi vain vähän tai ei lainkaan myrkkyjä siinä vaiheessa, kun se tyhjennettiin aluksesta.