Hyppää sisältöön

Venäjän entinen keisarinna haudattiin sukuhautaan Pietarissa

Pietarissa on haudattu Venäjän entinen keisarinna Maria Fjodorovna. Keisarinnan arkku tuotiin Pietarhovista kaupungin keskustaan aamupäivällä, ja ortodoksien patriarkka Aleksei II siunasi Maria Fjodorovnan Iisakin kirkossa. Iltapäivällä hänet haudattiin miehensä Aleksanteri III:n viereen Romanovien sukuhautaan.

Hauta on kirkossa Pietari-Paavalin linnoituksessa Nevajoen rantamilla. Samassa paikassa lepäävät kaikki Venäjän tsaarit ja tsaarittaret Pietari Suuren ajoista lähtien.

Tanskalaissyntyisen Maria Fjodorovnan maallliset jäännökset kuljetettiin Roskilden tuomiokirkosta Tanskasta Venäjälle aiemmin tällä viikolla. Arkku oli ensin pari päivää Pietarhovissa, jossa keisarinnaa kävi kunnoittamassa tuhansia ihmisiä.

Juhlallisissa hautajaisissa olivat läsnä muun muassa Tanskan kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary sekä Romanovien hallitsijasuvun jälkeläisiä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sen sijaan ei osallistunut tsaarittaren hautajaisiin.

Tanskalaisprinsessa viihtyi Venäjällä

Keisarinna Maria Fjodorovna oli alun perin Tanskan prinsessa Marie Sophie Frederikke Dagmar (1847 - 1928). Hän saapui Venäjälle vuonna 1866 ja avioitui sittemmin tsaariksi nousseen Aleksanteri III:n kanssa. He saivat kuusi lasta, ja avioliiton on arvioitu olleen onnellinen. Aleksanteri III kuoli vuonna 1894.

Venäjällä viihtynyt ja suosittu Maria Fjodorovna oli myös Suomen suuriruhtinatar. Vuonna 1919 hän pakeni Venäjän vallankumouksen jaloista Englannin kautta Tanskaan, missä hän myös kuoli yhdeksän vuotta myöhemmin.

Hän uskoi loppuun asti, että hänen poikansa tsaari Nikolai II:n perhe oli jollain tapaa selviytynyt vallankumouksesta hengissä. Maria Fjodorovna oli toivonut tulevansa haudatuksi miehensä viereen, ja nyt toive toteutui. Samassa haudassa lepää myös Nikolai II, Venäjän viimeinen tsaari. Hänet haudattiin perheineen sukuhautaan vuonna 1998.

.
.