Vaihtoehtonobelien saajat julkistettiin

Vaihtoehtonobelina tunnetun Right Livelihood -palkinnon jakavat tänä vuonna yhdysvaltalainen sodanvastustaja Daniel Ellsberg, intialainen naisten oikeuksien puolustaja Ruth Manorama ja kolumbialainen runofestivaali. Lisäksi kunniapalkinto myönnettiin brasilialaiselle Chico Whitaker Ferreiralle, joka on ollut luomassa Maailman sosiaalifoorumia.

Daniel Ellsberg on entinen Yhdysvaltain puolustusministeriön virkamies, joka ryhtyi Vietnamin sodan aikana rauhanaktivistiksi. Hän muun muassa vuoti julkisuuteen vuonna 1971 salaisia asiakirjoja, jotka osoittivat hallituksen antaneen kansalle vääriä tietoja sodasta. Hän on kampanjoinut aktiivisesti sotaa vastaan ja aseriisunnan puolesta siitä lähtien.

Ruth Manorama on puolestaan toiminut Intiassa usein kaikkein huonoimmassa asemassa olevien kastittomien naisten oikeuksien puolesta sekä ruohonjuuritason että kansainvälisten järjestöjen kautta.

Hän on auttanut naisia kouluttautumaan ja järjestäytymään, puhunut heidän puolestaan ja ollut johtamassa joukkoliikkeitä, palkintoperusteissa todetaan.

Kolmas palkittu, Medellinin runofestivaali puolestaan aloitettiin vuonna 1991 vastalauseena Kolumbiassa ja erityisesti Medellinissä yleiselle väkivallalle, poliittiselle terrorille ja rikollisryhmien yhteenotoille.

Medellin oli vuonna 1991 maailman vaarallisimpia kaupunkeja ja yhden viikonlopun aikana saattoi kuolla sata ihmistä. Runofestivaali käynnistettiin kaupungin ottamiseksi takaisin tavallisten ihmisten haltuun. Kaduilla luettiin runoja ja yhä useammat liittyivät kuulijoiden joukkoon.

Nykyisin festivaaliin osallistuu noin 80 runoilijaa 55 maasta ja kuulijoita tulee jopa 200 000.

Kunniapalkinnon saaja Chic Whitaker Ferreira on puolestaan brasilialainen aktivisti, joka on työskenellyt pitkään demokratian puolesta ja korruptiota vastaan. Hän oli yksi Maailman sosiaalifoorumin perustamisen taustavoimista.

Ensimmäinen sosiaalifoorumi järjestettiin vuonna 2001 vastapainoksi vuosittain Sveitsin Davosissa pidettävälle Maailman talousfoorumille. Sosiaalifoorumi kokoaa yhteen kansalaisjärjestöjä pohtimaan vaihtoehtoja nykyiselle maailmankehitykselle.

Vaihtoehtonobeleja vuodesta 1980 Tukholmassa vuosittain julkistettavan Right Livelihood -palkinnon suuruus on kaksi miljoonaa kruunua eli noin 217 000 euroa. Jakob von Uexkull perusti Right Livelihood -palkinnon vuonna 1980 palkitsemaan työtä maapallon tärkeimpien haasteiden ratkaisemiseksi. Kansainvälinen raati valitsee palkittaviksi henkilöitä ja ryhmiä, jotka ovat kunnostautuneet työssä esimerkiksi ympäristönsuojelun, ihmisoikeuksien, kestävän kehityksen tai rauhan hyväksi. Palkinnonsaajia on yleensä neljä. Palkinto jaetaan yleensä marraskuussa päivää ennen Nobel-palkintojen jakotilaisuutta. YLE24 Right Livelihood -palkinnon sivut (siirryt toiseen palveluun)