Reko Lundán on kuollut

Kirjailija ja teatteriohjaaja Reko Lundán on kuollut. Suomen teatterielämän keskeisiin vaikuttajiin ja ikäpolvensa näkyvimpiin taiteilijoihin lukeutunut Lundán menehtyi perjantaina Helsingissä. Hänellä oli aivokasvain.

kulttuuri

Janakkalassa syntynyt Reko Lundán aloitti opiskelunsa Teatterikorkeakoulussa pääaineenaan dramaturgia vuonna 1989 ja valmistui vuonna 1994.

Teatterimaailmassa Lundánin (s. 1969) uran kehitys oli nopea: vuosikymmenessä hän saavutti suomalaisessa teatterissa suorastaan gurun aseman sekä näytelmäkirjailijana että ohjaajana.

Reko Lundánin maine perustuu yhteiskunnallisesti kantaa ottaviin näytelmiin Aina joku eksyy, Teillä ei ollut nimiä, Tarpeettomia ihmisiä ja Kutsumattomia vieraita. Näytelmissään hän kuvaa suomalaista keskiluokkaa: sieltä pudonneita tai sieltä putoamassa olevia ihmisiä.

Näytelmien ensiesitykset olivat yleensä KOM-teatterissa tai Suomen Kansallisteatterissa. Siellä Kutsumattomia vieraita sai ensi-iltansa viime maaliskuussa.

Kurinalaisena ja uutterana Reko Lundán sai aikaan paljon. Hän ohjasi näytelmiensä kantaesitykset itse, ja ohjasi myös muuten eri teattereille.

Viimeiseksi Reko Lundánin ohjaukseksi jää Svenska Teaternin syksyn uutuusnäytelmä Den dansande prästen (Tanssiva pappi). Se on kansakoulun perustajasta Uno Cygnaeuksesta kertova esitys, joka sai ensi-iltansa perjantaina 29. syyskuuta. Pienen ihmisen puolustaja

Kirjailijana Lundánilla oli selkeä sanoma. Hänen tekstinsä ovat hauskoja, mutta vain pinnalta, sillä pohjalla on huoli yhteiskunnan pienimmistä sekä hyvinvointivaltion kohtalosta.

Hän oli tarkkasilmäinen kirjoittaja ja halusi puolustaa eettisesti kestäviä arvoja. Tästä todistavat paitsi hänen näytelmänsä ja kolumninsa, myös hänen toissa syksynä ilmestynyt romaaninsa Rinnakkain sekä esikoisromaani Ilman suuria suruja. Teos sai Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnon vuoden parhaana esikoisteoksena vuonna 2002. Kuluvan vuoden lokakuun 9. päivänä ilmestyi vielä Lundánin ja hänen vaimonsa Tina Lundánin yhteinen romaani Viikkoja, kuukausia. Se kertoo perheen elämästä vakavan sairauden varjossa.

Lähteet: YLE24, Radion kulttuuriuutiset