Intian poliisi syyttää Pakistania Mumbain iskuista

Intian poliisi sanoo pitävänä Mumbain heinäkuisia pommi-iskuja selvitettyinä. Poliisi kertoo saaneensa todisteita, joiden mukaan iskut teki kaksi islamistiryhmää, mutta suunnitelmasta vastasi Pakistanin sotilastiedustelupalvelu.

Ulkomaat

Pakistan kiistää, että sillä olisi ollut mitään osuutta verilöylyyn. Se myös pyytää Intiaa esittämään todisteensa, jotta Pakistan voisi auttaa tutkimuksissa.

Paikallisjuniin ja asemille 11. heinäkuuta jätetyt pommit tappoivat 186 ihmistä ja haavoittivat satoja. Mumbain poliisipäällikön A. N. Royn mukaan iskut olivat ammattimaisia, tarkkoja ja hyvin suunniteltuja.

Iskuista on pidätettyinä 15 ihmistä. Uusimmista pidätyksistä Mumbain poliisi kertoi lauantaina. Royn mukaan pommien asettamiseen osallistui 11 pakistanilaista ja seitsemän intialaista. Yhtä pakistanilaista lukuun ottamatta kaikki ehtivät pakoon ennen räjähdyksiä. Myös yhä karkuteillä olevat on tunnistettu, Roy sanoo.

Hänen mukaansa pakistanilaiset toivat räjähteen Pakistanista Mumbaihin, jossa siitä valmistettiin seitsemän pommia. Kuorina käytettiin painekattiloita, joihin asennettiin ajastimet. Hattuhyllyille nostetut pommit peiteltiin sanomalehdillä ja sateenvarjoilla, Roy kuvailee.

Intian poliisi syyttää pommien asettamisesta pakistanilaismielistä Lashkar-e-Taiba-ryhmää ja islamilaista opiskelijaliittoa SIMI:ä. Lashkar-e-Taibaa on aiemminkin syytetty terrori-iskuista Intiassa. Ryhmä on kuitenkin sanonut, etteivät heinäkuun iskut olleet sen tekemiä.

Asiantuntijat uskovat, että iskut liittyväti Intian hindu- ja muslimiväestön välisiin jännitteisiin. Kohteena näyttivät olleen erityisesti ensimmäisessä luokassa matkustaneet, jotta mahdollisimman moni uhreista olisi ollut varakas hindu.

Lähteet: Reuters, AFP, DPA