Kotimaa lyhyesti 2.10.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

HÄMEENLINNA, Hauho, Kalvola, Renko ja Tuulos ovat hyväksyneet sopimuksen, joka valmistelee näiden kuntien yhteen liittymistä. Lammin valtuusto hylkäsi esityksen. Aiemmin Hattula ja Janakkala olivat jättäytyneet hankkeen ulkopuolelle.

Liikaa maksettua OPINTOTUKEA voi nyt palauttaa myös verkkopankin välityksellä. Opiskelija voi ilmoittaa palautuksesta Kelan sähköisessä asiointipalvelussa, minkä jälkeen sen voi halutessaan maksaa heti. Palauttamalla liikaa maksettua tukea vapaaehtoisesti opiskelija välttyy tuen takaisinperinnältä, jolloin summaan lisätään 15 prosentin korko.

Maastotutkinnat Ilmavoimien HAWK-KONEEN viimeviikkoisen onnettomuuden vuoksi ovat päättyneet. Tuhoutuneen koneen hylyn osat on siirretty lentosotakouluun Kauhavalle ja moottori lähetetty tarkempiin tutkimuksiin. Onnetomuuden syiden selvittäminen kestänee useita viikkoja. Kone putosi kesken harjoituslennon myöhään torstaina lähelle Kruunupyyn lentokenttää. Lentäjä pelastautui heittoistuimella.

JUUASSA poliisi tutkii kirkon tuhopolttoyritystä. Juuan kirkon takaseinästä on ollut tulessa noin 14 metrin kaistale. Palo on sammunut itsestään. Poliisin mukaan palo on sytytetty ulkoapäin eilisiltana tai yöllä. Tapausta tutkitaan törkeänä tuhotyön yrityksenä. Mahdolliset havainnot pyydetään ilmoittamaan Nurmeksen poliisille tai hätäkeskukseen.

KERAVALLA osoitteessa Turjankuja 6 palaa talo. Palosta muodostuu paksua mustaa savua. Itä- ja Keski-Uudenmaan hätäkeskus pyytää lähiasukkaita pyydetään pysymään poissa savukaasujen vaikutusalueelta.

TAMPEREEN LÄNTISEN KEHÄTIEN ensimmäinen osa on avattu liikenteelle. Pirkkalalan ja Kalkun välille on rakennettu 7 kilometriä uutta moottoritietä ja 42siltaa. Nyt rakennettu moottoritie helpottaa valtatie kolmosen pahimpia pullonkauloja. Tie valmistuu lopullisesti joulukuussa 2008.

Etelä-Suomessa sunnuntaina riehunut UKKONEN oli vuodenaikaan nähden harvinainen ilmiö. Ilmatieteenlaitoksen mukaan syynä oli tavallista lämpimäpi ilma ja merivesi sekä runsas kosteus. Suomen lähivesillä mitattiin 1 400 salamaa.

Järjestöt ja ammattiliitot haluavat tiukan kemikaalilainsäädännön. 25 järjestöä, yhdistystä ja yritystä ovat allekirjoittaneet vetoomuksen tehokkaamman KEMIKAALILAINSÄÄDÄNNÖN puolesta. Allekirjoittajat ovat huolissaan EU:n ministerineuvoston ja Suomen yrityksistä vesittää alkuperäinen kemikaaliasetus.

Suomen Punaisen Ristin VERIPALVELUSSA on veripula. Tavallisesti luovuttajia tarvitaan noin 1 100 päivässä, mutta nyt tarve on selvästi suurempi.

LAPISSA AJOKELI on paikoin huono lumisateesta johtuen Keski- ja Pohjois-Lapin alueella, Tiehallinnon liikennekeskus varoittaa. Sade tulee pohjoisessa paikoitellen lumena ja tielle kertyy sohjoa. Sääennusteiden mukaan Pohjois-Lapissa satelee iltaan asti ja sateet tulevat joko räntänä tai lumena.

Tulipalossa vaurioituneen PORVOON TUOMIOKIRKON kunnostustyöt alkavat maanantaina. Ensivaiheessa kirkon päätykolmioista poistetaan vaurioitunut aines ja tehdään tarvittavat paikkaukset. Sisätilojen korjaamista jarruttaa seinien kosteus.

VAASA täyttää maanantaina 400 vuotta. Kuningas Kaarle IX perusti Vaasan lokakuun 2. päivä vuonna 1606. Kaupunki perustettiin vanhalle kauppa- ja satamapaikalle Mustasaaren kirkonkylään, joka sijaitsee noin seitsemän kilometriä kaakkoon nykyisestä kaupungista. Kaupunki sai nimensä Vaasan hallitsijasuvun mukaan.