Muotoilujournalismin palkinto Muoto-lehden kirjoittajille

Nyt ensimmäistä kertaa järjestetyn muotoilujournalismin kirjoituskilpailun on voittanut Muoto-lehden artikkeli Vuokon aika. Sen kirjoittivat lehden päätoimittaja Anna-Kaari Hakkarainen ja muotitoimittaja Tuomas Laitinen.

kulttuuri

Kilpailu liittyi Vaasan kaupungin 400-vuotisjuhlallisuuksiin. Vaasan nimeä kantavalla palkinnolla haluttiin nostaa muotoilujournalismin tasoa: sen asianmukaisuutta, informatiivisuutta ja iskevyyttä.

Kilpailuun osallistuneista 64 jutusta kymmenen tuli Muoto-lehdestä. Erikoislehden ylivallasta ei siis voi puhua, vaikka sen osuus olikin merkittävä.

Vaasan kaupungin hallintojohtaja Veli-Matti Laitinen olisi odottanut, että juttuja olisi tullut enemmänkin. Alkuponnistuksen jälkeenkin kiinnostusta kilpailua kohtaan pyritään lisäämään.

- Ensi vuonna järjestämme Vaasassa seminaarin muotoilujournalismista. Vuosi 2008 on kokonaisuudessaan kilpailuaikaa, ja seuraava palkinto jaetaan vuonna 2009, Laitinen kertoo.

Voittanut juttu Vuokon aika kertoo etenkin tekstiili- ja vaatesuunnittelijana tunnetusta Vuokko Nurmesniemestä. Tekstiä raati kuvaa mukaansatempaavaksi tekstiksi henkilöstä, joka uskaltaa olla eri mieltä ja jolla on paljon sanottavaa.

Kunniamaininnat raati myönsi lisäksi Lalli-lehden Sanna Jääskeläiselle sekä Muoto-lehden toimituspäällikölle Heidi Kalmarille. Jääskeläisen kesäkussa Lallissa ilmestynyt kolmen jutun kokonaisuus teollisesta riisuu juryn mukaan muotoilusta ansiokkaasti turhia kliseitä. Kalmarin Jörö-Jurgen-juttua kehutaan postmodernista ja subjektiiviisesta tyylistään.

Kilpailun järjestivät Vaasan kaupunki, valtion muotoilutoimikunta, Länsi-Suomen muotoilukeskus Muova, Taideteollinen korkeakoulu ja Design Forum Finland. Palkintosumma oli 5 000 euroa.

Lähteet: YLE24