1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Projektiradiot rikastuttavat Suomen mediakenttää

Love Records juhlistaa 40-vuotisjuhliaan omalla radioasemalla lokakuun ajan. Loveradion kaltaisten teemaradioiden lisäksi lupia käyttävät lisäksi uskonnolliset yhdistykset ja media-alan oppilaitokset.

Loven julkaisemalle musiikille ja sen tekijöille omistettua ohjelmaa voi kuunnella netissä osoitteessa www.loveradio fi (siirryt toiseen palveluun) ja pääkaupunkiseudulla taajuudella 102,4 mHz. Vaikka 1970-luvun tärkein vaihtoehtomusiikin kustantaja teki konkurssin vuonna 1979, sen perintö elää: Lovelle ovat äänittäneet mm. Wigwam, Dave Lindholm, M.A. Numminen, Tuomari Nurmio, Pekka Streng, Pelle Miljoona, Hector Muska... Monet artisteista vierailevat suorissa lähetyksissä haastattelijanaan Otto Donner, joka oli yksi yhtiön perustajista Atte Blomin ja Christian Schwindtin ohella. Omia ohjelmiaan Loveradiossa vetävät lisäksi elokuvatutkija Peter von Bagh ja toimittaja Hannu Taanila. Tilapäiskanavat jatkuvassa käytössä

Loven kaltaisia projektiradioita toimii Suomessa kymmeniä, suurin osa uskonnollisten yhdyskuntien ylläpitäminä. Myös mediaoppilaitokset tarvitsevat radiokanavia, jotta niiden opiskelijat pääsisivät harjoittelemaan tulevaa ammattiaan varten. Radiota on käytetty myös taiteen tarkoituksiin: nykytaiteen museo Kiasma on esimerkiksi tuonut radioaalloille äänimaisemakokeilun.

Viestintävirasto myöntää vuosittain kuutisenkymmentä väliaikaista radiolupaa. Lupia on voinut hakea paikallisradiotoiminnan alusta saakka eli parinkymmenen vuoden ajan. Luvan saa, jos toiminta ei riko tv- ja radiotoimintalakia - sisällöllisiä kriteerejä radioilla ei ole.

Suurimmissa kaupungeissa on käytettävissä kerrallaan vähintään yksi taajuus, mutta silti esimerkiksi Helsingissä on soviteltava aikatauluja innokkaiden hakijoiden kesken. Lupaa ei kuitenkaan saa pidentää projekteja ketjuttamalla.