Kotimaa lyhyesti 3.10.2006

Yle Uutisten artikkeliarkisto

OUTOKUMMUSSA jatketaan öljyvahingon puhdistamista myöhällle yöhön ja mahdollisesti vielä aamullakin. Öljyä on valunut Kolmikannan rantaveteen ja rantaan noin 10 x 70 metrin alueelle. Aivan valuma-alueen läheisyydessä oleva vedenottamo on suljettu, ettei öljyistä vettä pääsisi vesijohtoveteen. Vielä ei tiedetä, mistä öljy on valunut.

PIENPUOLUEET vaativat eduskuntavaalien tv-tentteihin tasavertaisuutta. Kristilliset, vasemmistoliitto, vihreät, RKP ja perussuomalaiset vaativat vetoomuksessaan, että joka puolueen puheenjohtajien tai edustajien tulee olla tv-tenttien yhteiskeskusteluissa yhtä aikaa.

MAATALOUSTUOTTAJIEN KESKUSJÄRJESTÖ on huolissaan EU-komission ehdottamasta EU:n yhteisen maatalouspolitiikan säädöskokoelman yksinkertaistamisesta. MTK varoittaa, että se voi johtaa pienten ja syrjäisten tuottajaryhmien etujen unohtumiseen.

SIPERIALAISIA hanhia on viime päivinä nähty runsaasti etenkin Kaakkois- ja Itä-Suomessa, kertoo Birdlife Suomi-järjestö. Suurin osa linnuista on ollut valkoposki- ja tundrahanhia.

YMPÄRISTÖRAKENNE-KILPAILUN voittajajaksi on valittu Aurinkolahden länsiosan kaava-alue Helsingin Vuosaaressa. Tuomariston mukaan Aurinkolahti on erinomainen esimerkki nykyaikaisesta, selkeästä ja konstailemattomasta ympäristörakentamisesta.

JUUAN kirkon tuhopolttoyrityksen tutkinta on siirtynyt Keskusrikospoliisille. Juuan kirkon takaseinä oli sytytetty palamaan 14 metrin alueelta sunnuntai-iltana. Tapausta tutkitaan törkeänä tuhotyön yrityksenä.

TORNIONJOEN kalastuksenvalvonnassa havaittiin kesällä ennätykselliset 30 rikkomusta. Määrän nousu johtuu pääosin valvonnan tehostamisesta. Kalastussääntöjä rikottiin mm. verkkokalastuksella täysrauhoituksen aikana.

SAK:N puheenjohtaja Lauri Ihalainen vierailee tiistaina Turkissa paikallisten ammattiliittojen seminaarissa. Seminaari liittyy maan EU-jäsenyysvalmisteluihin. Ihalaisen mukaan on tärkeää, että ay-oikeuksia vahvistetaan Turkissa, sillä maassa on vielä monia ongelmia mm. lakko-oikeuden osalta.

Suomen ensimmäiset LUKINEUVOLAT täyttävät vuoden. Ensimmäiset lukineuvolat toimivat Helsingissä, Joensuussa, Tampereella ja Vaasassa. Ne on tarkoitettu erilaisista oppimisvaikeuksista kärsiville. Palveluiden tarve on ollut niin suurta, että ajoittain lukiasiamiehen aikoja on joutunut jonottamaan jopa kuukauden.

RANTARADAN turvalaitevika Siuntion ja Inkoon välillä on saatu korjattua. VR:n mukaan junat kulkevat nyt aikautaulussaan. Vian aiheutti sunnuntainen ukkosmyrsky.

Outokummussa puhdistetaan parhaillaan ÖLJYVAHINKOA. Öljyä on valunut Särkiselän rantaan ja rantaveteen noin 10 kertaa 70 metrin alueelle. Pelastusviranomaisten mukaan vesi ei ole kokonaan öljyn peitossa, mutta puhdistuksella on kiire koska alueella sijaitse vedenottamoita.