Etelänapamantereen otsoniaukko ennätyssuuri

Etelänavan yläpuolella on havaittu ennätysmäinen otsonikato, Euroopan avaruusjärjestö Esa kertoo.

luonto

Viimeisen kymmenen vuoden aikana otsonin määrä Maan ilmakehässä on laskenut noin 0,3 prosenttia, mikä on kasvattanut muun muassa ihosyövän vaaraa ja heikentänyt merenelävien elinoloja.

Etelänavan yläpuolella sijaitseva otsonikehän aukko havaittiin ensimmäisen kerran vuonna 1985. Maailman meteorologinen järjestö WMO sanoi aiemmin tänä vuonna aukon lähestyvän jälleen ennätyskokoaan, jonka se saavutti viimeksi vuonna 2000.

Vaikka aukko on nyt pienempi, on se syvempi kuin kuusi vuotta sitten. Sen seurauksena otsonikato oli maanantain aikana ennätysmäiset 40 miljoonaa tonnia ja aukon suuruus oli liki 29 miljoonaa neliökilometriä..

Tutkijat perustelevat ennätysmäistä otsoonikatoa Etelänavan kylmillä lämpötiloilla, jotka lähestyvät vuoden 1979 pakkasia.

Otsonikadosta syytetään erityisesti kloorifluorihiilivetyjä eli CFC-yhdisteitä tai freoneja, joita käytettiin ennen muun muassa jäähdyttämiseen, ilmastointiin ja teolliseen puhdistukseen. Monet CFC:t kiellettiin vuosien 1985 ja 1987 ympäristösopimuksissa. Siitä huolimatta ne eivät ole vielä täysin kadonneet ilmakehästä.

WMO ja YK:n ympäristöohjelma UNEP ennustavat otsonikehän palautuvan 1980-lukua edeltäneelle tasolle 2060-luvun puoliväliin mennessä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP,