Pohjois-Korea aikoo tehdä ydinkokeen

Pohjois-Korea on ilmoittanut suorittavansa ydinkokeen tulevaisuudessa, kertoo maan virallinen uutistoimisto.

Ulkomaat

Pohjois-Korea on syyttänyt Yhdysvaltoja kasvavasta vihamielisyydestä ja ydinkokeella halutaan tukea ja vahvistaa maan puolustusta.

Pohjois-Korean ulkoministeriön mukaan testi tehdään tulevaisuudessa oloissa, joissa turvallisuus on taattu. Pohjois-Korea on väittänyt, että sillä on ydinase, mutta se ei ole suorittanut yhtään todennettua ydinkoetta väitteensä tueksi.

Testiaikeistaan huolimatta Pohjois-Korea vakuuttaa olevansa edelleen sitoutunut ydinaseettomaan Korean niemimaahan.

Japanin ulkoministeri Taro Aso pitää Pohjois-Korean ydinkoesuunnitelmaa "täysin anteeksiantamattomana".

Ason mukaan testin mahdollisuutta ei voi sulkea pois. Japani aikoo kuitenkin vastata ankaralla tavalla, jos Pohjois-Korea suorittaa ydinkokeen, Aso linjaa.

Yhdysvallat veisi asian turvallisuusneuvostoon

Muun muassa Yhdysvallat ja Britannia ovat arvostelleet Pohjois-Korean ilmoitusta.

Yhdysvaltain ulkoministerin Condoleezza Ricen mukaan ydinkoe olisi hyvin provokatiivinen teko. Hän kehotti Aasian maita tarkistamaan suhtautumistaan Pohjois-Koreaan.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs John Bolton aikoo ottaa asian esille YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa tiistaiaamuna paikallista aikaa. Boltonin mukaan ydinkokeen uhan ottaminen vakavasti on todellinen testi neuvostolle.

Kiina on kuitenkin ilmoittanut vastustavansa asian käsittelyä neuvostossa. Kiinan YK-lähettilään mukaan asia kuuluu Pohjois-Korean ydinohjelmaa käsittelevälle kuuden valtion ryhmälle.

Venäjä puolestaan on vaatinut Pohjois-Korealta maltillisuutta.

Etelä-Korea on ilmoittanut pitävänsä lähipäivinä huipputason hätäkokouksen asian tiimoilta. Medialähteiden mukaan viranomaiset kokoontuvat puimaan ydinkokeen uhkaa keskiviikkona.

Lähteet: Reuters, AFP, AP