Amissisurmaajan taustoista uutta tietoa

Amissikouluun maanantaina tunkeutuneen ja viisi koulutyttöä surmanneen pennsylvanialaismiehen taustoista on paljastunut uutta tietoa.

Charles Carl Roberts, 32, tunnusti vaimolleen puhelimessa juuri ennen veritekoja, että hän oli nuoruudessaan käyttänyt seksuaalisesti hyväksi kahta nuorta perheenjäsentään.

Roberts viittasi 20 vuoden takaisiin tapahtumiin myös jättämissään itsemurhaviesteissä, joissa hän pelkäsi uusivansa tekonsa.

Poliisi on kuulustellut kaikkia Robertsin perheenjäseniä, mukaanlukien kahta väitettyä hyväksikäytön uhria. He olisivat olleet tuolloin kolme- ja viisivuotiaita, mutta kummallakaan ei ole asiasta muistikuvaa. Roberts itse oli esittämiensä tapahtumien aikaan 11- tai 12-vuotias.

Roberts viittasi itsemurhaviestissään myös yhdeksän vuoden takaiseen tyttövauvansa kuolemaan, jonka hän sanoi "muuttaneen elämänsä ikuisiksi ajoiksi". Lapsi syntyi keskosena ja eli vain 20 minuuttia.

Poliisilla ei ole näyttöä näyttöä siitä, että Nickel Milnesin kylässä kouluun tunkeutunut mies olisi sittenkään käyttänyt uhrejaan seksuaalisesti hyväkseen.

Veriteoilla ei myöskään katsota olleen mitään yhteyttä amissien uskonlahkoon sinänsä.

Roberts itse ei ollut amissi, eikä hänellä ollut rikollista taustaa. Häneltä jäi lesken ohella kaksi elossa olevaa lasta.

Poliisi pitää Robertsilla mukana olleiden varusteiden perusteella kuitenkin ilmeisenä, että ampujalla oli mielessä myös seksuaalirikos. Tähän viittaa sekin, että Roberts määräsi koululuokassa olleita poikia poistumaan mutta tyttöjä jäämään sinne.

Edelleen poliisi pitää ilmeisenä, että Roberts oli suunnitellut tekojaan huolellisesti ja pitkään. Tappajalla oli mukanaan muun muassa tainnutusase, pistooli, kivääri, haulikko ja 600 patruunaa. Lisäksi surmaajalta oli jäänyt muistilista tarvitsemistaan varusteista. Aseiden alkuperää selvitetään vielä.

Robertsin hyökkäystä amissikouluun seurasi piiritystilanne ja poliisin rynnäkkö. Tilanteen lauetessa kolme koulutyttöä ja Roberts olivat kuitenkin jo kuolleet. Kaksi tyttöä kuoli vammoihinsa myöhemmin.

Viisi Robertsin haavoittamaa tyttöä on edelleen sairaalahoidossa; yhden tila on kriittinen. Uhrit ovat iältään 6 - 13-vuotiaita. Yhdysvaltalaisissa kouluissa on sattunut runsaan viikon aikana kolme kuolonuhreja vaatinutta ampumavälikohtausta. BBC News, YLE24