Hyppää sisältöön

Afganistanilaispoliisi suomalaisturvaajan ampuja

Afganistanin poliisi on varmistunut sunnuntai-iltana vakavasti haavoittuneen suomalaisen rauhanturvaajan ampujaksi. Asiasta kertoi TV-uutisille iltapäivällä suomalaissotilaiden komentaja, Pertti Pullinen Mazar-e-Sarifista Pohjois-Afganistanista.

Pullisen mukaan suomalaiset rauhanturvaajat olivat sunnuntaina harjoittelemassa vakiintuneella ampumaradalla, jota englantilaiset ja pohjoismaiset rauhanturvaajat ovat käyttäneet vuosia.

Ampumaharjoitus alotettiin jo iltapäivällä ja sitä jatkettiin hämärän laskeuduttua. Pimeässä suomalaiset harjoittelivat aseiden kohdistamista. Pullinen kertoo tällaisten harjoitusten olevan tavanomaisia eikä niitä voi tehdä muuten kuin pimeässä.

Pullisen mukaan sen paremmin valoisan kuin pimeänkään harjoituksesta ei ilmoitettu paikallisille viranomaisille, ei esimerkiksi poliisille, koska ampumaradan harjoituksista ei ole tapana tehdä ilmoituksia.

Paikallinen poliisi on kertonut Pulliselle saaneensa ilmoituksen siviililtä, joka oli kuullut ampumarata-alueelta pimeän laskeuduttua laukauksia.

Ampumaradalle tulleet paikalliset poliisit eivät Pullisen mukaan olleet puhuneet mitään, eivät kertoneet olevansa poliisista eivätkä pyytäneet suomalaisia kertomaan henkilöllisyyttään. Laukausten jatkuessa poliisi oli Pullisen mukaan ampunut kohti rauhanturvaajia, jotka olivat vastanneet tuleen.

Rutiinit käydään läpi

Pullinen kertoo rauhanturvaajien ja paikallisen poliisin käyvät parhaillaan läpi omat rutiininsa ja molempien tavoitteena on parantaa keskinäistä tiedonkulkua.

Pullinen pitää kuitenkin onmgelmallisena esimerkiksi sitä, että vaikka rauhanturvaajat tekisivätkin ilmoituksen toimistaan paikalliselle polisiille, tieto ei puutteelisten yhteydenpitovälineiden vuoksi leviä kaikille poliisipartioille.

Pullisen mukaan nyt on hyvä hetki tarkastella ja kenties muuttaa rutiineja, sillä parhaillaan ruotsalaiset vaihtavat miehitystään.

Pullinen kertoo suomalaistenrauhanturvaajien suurimman huolen liittyvän nyt rintaan ja lonkkaan haavoittuneeseen kollegaan, jota hoidetaan parhaillaan Suomessa. Pullisen mukaan sotilas on leikattu myös Helsingissä ja hänen tilansa on vakaa.