Suuryritysten taidekokoelmat pelastetaan säätiöihin

Suomalaisten suuryritysten taidekokoelmia pelastetaan säätiöihin.

kulttuuri

Kun yritykset vaihtavat omistajaa ja yhdistyvät kansainvälisiin yrityksiin, taidekokoelmat halutaan pitää kotimaassa siirtämällä ne säätiöiden omistukseen.

Kansainvälistyneistä suuryrityksistä UPM-Kymmene, Nordea ja Stora Enso ovat viime aikoina siirtäneet kokoelmiensa merkittävät osat säätiöihin. OKO:n taidesäätiöllä ja Serlachiuksen taidemuseolla on jo pitkät perinteet. Monet yritykset ovat lahjoittaneet kokoelmansa museoille.

Ateneumissa on esillä osa Skopin kokoelmista, jotka joutuivat valtion haltuun pankkikriisin jälkeen. Taidesäätiö Meritan kokoelmaa esittelevä näyttely avautuu perjantaina Amos Andersonin taidemuseossa.

Suomalaiset yritykset ovat jo perustamisestaan lähtien olleet merkittäviä taiteen mesenaatteja. Taiteen tukeminen alkoi, kun julkisella vallalla ei ollut varaa kokoelmien hankkimiseen.

Yritysten taide-omistusta tutkineen Valtion taidemuseon erikoissuunnittelija Susanna Petterssonin mukaan yrityksillä on ollut vahva tarve Suomi-kuvan rakentamiseen. Osittain tästä syystä hankinnat ovat yllättävän moderneja.

- Suomalainen taide-elämä oli vasta alkutekijössään, kaikki mitä ostettiin oli oman aikansa aikalaistaidetta. Kun suomalaisessa taiteessa sodan jälkeen tapahtui modernismin murros, yritykset alkoivat hyvinkin rohkeasti tilata monumentaali-maalauksia konttoreihinsa. Näin yritykset tukivat taiteen uutta suuntaa ja halusivat osoittaa, että ovat mukana dynaamisesti Suomen jälleenrakentamisesta. Tässä taiteella oli merkittävä rooli.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset