Hyppää sisältöön

Taiteilija Timo Sarpaneva on kuollut

Taiteilija Timo Sarpaneva on kuollut perjantaiaamuna. Hän oli kuollessaan 79-vuotias.

Sarpaneva on kansainvälisesti tunnettu taideteollisesta muotoilustaan mm. Iittalalle ja yhtiön i-tunnus on hänen suunnittelemansa. Materiaaleinaan hän käytti etenkin metallia ja lasia.

Nousu palkituksi huippunimeksi alkoi 1950-luvulla, kun suomalainen muotoilu oli laajasti esillä Milanon triennaaleissa. Vuosina 1954 ja 1957 Sarpaneva toimi näyttelyarkkitehtina yhdessä Tapio Wirkkalan kanssa ja heidät molemmat palkittiin pääpalkinnoilla sekä näyttelysuunnittelusta että omista esineistään.

Helsingissä syntynyt Sarpaneva kouluttautui graafiseksi suunnittelijaksi; lasisuunnittelua ei Taideteollisuuskeskuskoulussa tuolloin opetettu. Professorin arvonimi hänelle myönnettiin vuonna 1976 ja Taideteollisen korkeakoulun kunniatohtorius vuonna 1993. Vuonna 1958 Sarpaneva sai tasavallan presidentin myöntämän Pro Finlandia -mitalin.

Laajaa tunnustusta ulkomailta Sarpaneva oli laaja-alainen suunnittelija, ja hänellä on luomuksia aina käyttö- ja taidelasista tekstiileihin ja grafiikkaan sekä reliefeihin asti. Suomalaissuunnittelijan töitä löytyy museoista ympäri maailman. Vuonna 1963 Sarpanevalle myönnettiin British Royal Society of Artsin kunniajäsenyys. Neljä vuotta myöhemmin Royal College of Art myönsi hänelle kunniatohtoriuden. Myös Sarpanevan töitä esitellyt näyttelykiertue Yhdysvalloissa vuosina 1994 -1995 oli suurmenestys. YLE24