Talous lyhyesti 6.10.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Dubailainen Emirates-lentoyhtiö on tehnyt sopimuksen 10 rahtilentokoneen ostamiseksi BOEINGILTÄ. Sen lisäksi yhtiö ilmoitti toisesta 10 rahtikoneen erästä, joihin sillä on osto-optio. 20 koneen hinta on 5,6 miljardia dollaria eli 4,4 miljardia euroa.

POHJOLAN VOIMA haluaa rakentaa Kollajan altaan Pudasjärvelle. Kollajan rakentamisesta kiisteltiin jo 1980-luvulla, mutta hanke kaatui vuoden 1987 koskiensuojelulakiin. Yhtiön mukaan nyt ilmapiiri on muuttunut, joten voimala voisi toteutua. Aikanaan Kollajalle suunniteltiin 50 neliökilometrin suuruista allasta ja noin 50 megawatin tehoista voimalaa.

STOCKMANN aloittaa kauppakeskuksen rakennustyöt Pietarin keskustassa. Pääurakoitsijana on Kitai Stroi, joka on Kiinan valtion rakennusliikkeen venäläinen tytäryhtiö. Stockmann investoi hankkeeseen 120 miljoonaa euroa. Kauppakeskuksen ja tavaratalon on määrä valmistua syksyllä 2008.

KEMIANTEOLLISUUDEN tuotanto kasvoi tammi-heinäkuussa 2,5 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan, kertoo Kemianteollisuuden talouskatsaus. Kemikaalien ja kemiallisten tuotteiden valmistuksessa kasvu oli noin 10 prosenttia, kun taas muovituotteiden valmistus supistui lähes saman verran. Etenkin metsäteollisuuskemikaaleilla oli kova kysyntä.

VIENNIN määrä kasvoi kesäkuussa neljänneksen viime vuoden kesäkuuhun verrattuna, kertoo Tullihallitus. Kasvu johtuu pääosin viime vuoden heikosta metsäteollisuuden viennistä, jota hyydyttivät työtaistelutoimet. Puutavarateollisuuden viennin määrä kasvoi kymmeneksen, samoin kone- ja laiteviennin. Raudan ja teräksen viennin määrä oli yli neljänneksen suurempi.