Hyppää sisältöön

Latvian hallituksen vaalivoitto varmistumassa

Latviassa hallitsevan keskustaoikeistolaisen hallituskoalition voitto maan lauantaisissa parlamenttivaaleissa on varmistumassa.

Kun 93 prosenttia äänistä on laskettu, nykyiset hallituspuolueet ovat saamassa 45 prosenttia äänistä, minkä arvellaan riittävän niukkaan enemmistöön parlamentissa.

Vaalituloksen muotoutuminen on herättänyt jo arvioita uuden hallituksen pohjasta. Jos hallitukseen otettaisiin nykyisen kolmikon eli kansanpuolueen, vihreiden ja maanviljelijöiden liiton sekä Latvian ensimmäisen puolueen lisäksi liberaalit, sillä olisi parlamentin laaja tuki, mutta hallitus saattaisi olla vaikea pitää pystyssä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan istuva pääministeri Aigars Kalvitis julistautui vaalien voittajaksi heti sen jälkeen, kun kaksi ovensuukyselyä lupasi hänen keskustaoikeistolaiselle hallituskoalitiolleen 43,3 prosenttia äänistä.

Uurnilla käytiin aiempaa laiskemmin Äänestysaktiivisuus vaaleissa jäi noin 62 prosenttiin. Tämä oli ensi kerta, kun alle 70 prosenttia latvialaisista on vaivautunut uurnille yleisvaaleissa. Syyksi äänestysheluttomuuteen on arveltu viimeaikaisia korruptioskandaaleja. Kaikkiaan 19 puoluetta oli asettanut vaaliin ehdokkaita. Listoilla oli yhteensä runsaat tuhat nimeä, joista valita. Äänioikeutettuja on lähes 1,45 miljoonaa. Äänestäjät valitsivat edustajansa satapaikkaiseen parlamenttiin seuraavaksi neljäksi vuodeksi.Latvian 2,3 miljoonasta asukkaasta kolmannes on venäläisiä, joista osa on vailla kansalaisuutta ja äänioikeutta, sillä he eivät ole suorittaneet vaadittua Latvian kielen ja historiantuntemuksen koetta. AFP, DPA, AP, BNS, YLE24

Mielipidetiedusteluja on johtanut vallassa oleva keskustaoikeistolainen hallitusrintama. Vaaliasiantuntijoiden mukaan hallituspuolueiden tulisi saada vähintään 40 paikkaa, jotta ne säilyttäisivät asemansa. Kansanpuoluetta edustava pääministeri Aigars Kalvits uskoo hallituksensa menestykseen.

Perjantaina julkistettu mielipidekysely povaa kansanpuolueelle 13,7 prosentin ääniosuutta ja sen hallituskumppanille, Vihreiden ja maanviljelijöiden liitolle 12,4 prosenttia äänistä.

Myös ainakin viisi muuta puoluetta ylittäisi sen mukaan viiden prosentin äänikynnyksen ja saisi edustajiaan parlamenttiin. Muun muassa oppositiossa oleva keskustaoikeistolainen Uusi aika -puolue haalisi kyselyn mukaan 9,5 prosentin kannatuksen ja vasemmalle suuntautuva Ihmisoikeuksien puolesta yhtenäisessä Latviassa 9,4 prosentin osuuden.

Latvian 2,3 miljoonasta asukkaasta kolmannes on venäläisiä, joista osa on vailla kansalaisuutta ja äänioikeutta, sillä he eivät ole suorittaneet vaadittua Latvian kielen ja historiantuntemuksen koetta.