Venäläistoimittajan murha tuomittu laajalti

Venäläistoimittaja Anna Politkovskajan eilinen murha on tuomittu laajalti. Yhdysvaltain ulkoministeriö sanoo maan olevan järkyttynyt murhasta. Ulkoministeriö patistaa Venäjän hallitusta tutkimaan tapahtuneen välittömästi ja saattamaan vastuulliset oikeuteen.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin puheenjohtaja, Belgian ulkoministeri Karel Gucht sanoo olevansa perusteellisen järkyttynyt murhasta ja vaatii Venäjän viranomaisia selvittämään pikaisesti murhan.

Myös kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty sanoo olevansa järkyttynyt teosta ja vaatii murhan selvittämistä.

Venäjän journalistiliitto luonnehti murhaa iskuksi Venäjän journalismin sydämeen. Myös Neuvostoliiton entinen presidentti Mihail Gorbatshov luonnehtii murhaa iskuksi riippumattomia tiedotusvälineitä ja demokratiaa vastaan.

Tshetshenian sotaa ja Venäjän vallanpitäjiä arvostelleista kirjoituksistaan tunnettu Anna Politkovskaja löydettiin lauantaina iltapäivällä murhattuna kotitalonsa hissistä Moskovassa.

Tshetshenian ja Venäjän johdon kriitikko Lännessä Politkovskaja tunnettiin etenkin Tshetshenian sodan ja maan nykyjohdon ankarana arvostelijana. Hän kirjoitti muun muassa kirjan, jossa hän kritisoi presidentti Vladimir Putinia. Lisäksi hän paljasti venäläisjoukkojen syyllistyneen ihmisoikeusloukkauksiin Tshetsheniassa. Politkovskaja olikin erittäin arvostettu henkilö Tshetsheniassa, mutta Venäjällä hän oli usein poliisin ja turvallisuuspalvelun erityistarkkailussa. Politkovskaja sanoi myös joutuneensa usein painostuksen kohteeksi. Kaksi vuotta sitten Politkovskaja sairastui ankaraan ruokamyrkytykseen, kun hän oli matkalla Moskovasta Beslaniin raportoimaan tshetsheenikapinallisten koulukaappauksesta. Politkovskajan työtoverit arvelivat tuolloin, että kyseessä oli murhayritys. Politkovskaja syytti tapauksesta Venäjän salaista palvelua. Politkovskaja palkittu työstään ulkomaillakin 48-vuotias Politkovskaja oli palkittu työstään toimittajana ja ihmisoikeuksien edistajänä sekä Venäjällä että ulkomailla. Neuvostoliiton entinen presidentti Mihail Gorbatshov luonnehtii murhaa iskuksi demokraattisia ja riippumattomia tiedotusvälineitä vastaan. Politkovskajan työnantajan, Kremliin kriittisesti suhtautuvan Novaja Gazeta -lehden varapäätoimittaja Vitali Jaroshevski sanoi uutistoimisto Reutersille uskovansa, että Politkovskaja murhattiin nimenomaan ammattinsa vuoksi. Politkovskajan oli määrä julkaista lehden seuraavassa numerossa juttu Tshetsheniassa tapahtuneesta kidutuksesta. Asiantuntija pitää FSB:n osallisuutta mahdollisena Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen Helsingin yliopistosta pitää murhaa järkyttävänä ja yllättävänä uutisena. - Politkovskaja haastoi Venäjän valtajärjestelmää hyvin rohkeasti, ja hänen retoriikkansa oli hyvin kärkevää. Mutta ei tämän tasoista asiaa voi ennakoida, Kivinen kertoo YLEn TV-uutisille. Hän epäilee, että murhan takana saattaa olla Venäjän turvallisuuspalvelu FSB. Toisaalta hän arvelee, että taustalla voi olla niitä upseereja, joiden mielivaltaa hän on Tsetseniassa paljastanut. - Venäjällä on tapahtunut noin 5 000 palkkamurhaa vuoden 90 jälkeen. Kyllä se kertoo, että siellä käytetään sellaisia keinoja, sekä taloudellisten että poliittisten asioiden yhteydessä, jotka ovat täysin normaalin yhteiskunnan sääntöjen ulkopuolella. Tuomioja: Isku sananvapautta vastaan Ulkoministeri Erkki Tuomioja pitää Politkovskajan murhaa iskuna sananvapautta vastaan. - Tunsin Anna Politkovskajan henkilökohtaisesti ja arvostin suuresti hänen työtään ja rohkeuttaan. Tällainen veriteko on suunnattu myös sananvapautta vastaan, Tuomioja sanoi STT:lle. Tuomiojan mielestä on tärkeää, että Venäjän viranomaiset pystyvät nopeasti selvittämään tapauksen ja saattamaan syylliset vastuuseen, johtivatpa jäljet mihin tahansa. YLE24, YLEn Radiouutiset, AP, Reuters, Itar-Tass,