1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

YK:n turvaneuvosto pohtii vastatoimia

YK:n turvallisuusneuvoston jäsenmaat ovat tuominneet jyrkästi ydinkokeen, jonka Pohjois-Korea ilmoitti tänään tehneensä. Yhdysvallat ehdottaakin, että YK tiukentaisi Pohjois-Korean vastaisia talouspakotteita maan tekemän ydinkokeen vuoksi.

Ulkomaat

Turvallisuusneuvoston mukaan ydinkoe on uhka kansainväliselle rauhalle ja turvallisuudelle.

Ylimääräiseen hätäistuntoon kokoontuneen turvallisuusneuvoston mukaan Pohjois-Korea on rikkonut röyhkeästi päätöslauselmaa, joka vaatii Pohjois-Koreaa noudattamaan pidättyvyyttä ja välttämään jännitystä Korean niemimaalla lisääviä toimia.

Japanin YK-lähettilään Kenzo Oshiman mukaan turvallisuusneuvosto kokoontuu vielä maanantaina keskustelemaan sopivista vastatoimista Pohjois-Korealle.

Oshima vaati Pohjois-Koreaa samalla palaamaan kuuden maan välisiin neuvotteluihin ydinaseohjelmastaan ja pidättäytymään tekemästä lisää ydinkokeita. Pohjois-Korea puolustaa ydinkoettaan YK:n turvallisuusneuvoston pitäisi onnitella Pohjois-Koreaa onnistuneesta ydinkokeesta eikä julistaa asiasta turhanpäiväistä julkilausumaa, sanoo Pohjois-Korean YK-lähettiläs Pak Gil Yon. Pak kertoi olevansa ylpeä maansa uudesta saavutuksesta ja turvallisuusneuvoston tulisi olla myös. Neuvosto on parhaillaan hätäkokouksessa ydinkokeen vuoksi ja useat diplomaatit ovat varoittaneet lujista toimista Pohjois-Koreaan vastaan. YK-lähettiläät ovat sanoneet testin vaarantavan maailmanlaajuista rauhaa ja turvallisuutta. Pohjois-Korean lähettiläs näkee asian kuitenkin juuri päinvastoin. - Ydinkoe edistää rauhaa ja turvallisuutta Korean niemimaalla sekä sen lähiympäristössä, Pak arvioi. Pohjois-Korea ilmoitti aiemmin ydinkokeesta

Pohjois-Korea virallinen uutistoimisto ilmoitti maanantaina aamulla, että maanalainen ydinkoe tehtiin onnistuneesti, eikä alueella ole tapahtunut radioaktiivista vuotoa.

Myöskään Etelä-Koreassa ydinturvallisuudesta vastaavat viranomaiset eivät ole havainneet normaalista poikkeavia säteilymääriä.

Pohjois-Korean uutistoimisto luonnehti ydinkoetta historialliseksi tapaukseksi, joka tuo iloa maan asevoimille ja kansalle. Ydinkokeen sanotaan ylläpitävän rauhaa ja vakautta Korean niemimaalla ja lähialueilla.

Koe tehtiin hieman puoli viiden jälkeen Suomen aikaa Hwaderissa, lähellä Kiljun kaupunkia.

Hiroshiman vahvuinen räjähdys Etelä-Korea ei ollut vielä aiemmin maanantaina virallisesti vahvistanut ydinkoetta, mutta maan viranomaisten kerrotaan havainneen merkkejä siitä. Alueella, jolla kokeen uskotaan tehdyn, on havaittu lievä noin 3,6 richterin maanjäristys. Myös Yhdysvaltain geologinen tutkimuslaitos vahvistaa maan järisseen aamuyöllä Pohjois-Korean koillisosassa. Suomessa räjähdyksen voimakkuudeksi mitattiin 4,2 Richterin asteikolla. Sen perusteella VTT:n erikoistutkija Markku Anttila arvioi, että Pohjois-Korean ydinräjähde on saattanut olla Hiroshiman ja Nagasakin pommien luokkaa. Pohjois-Korea ilmoitti viime viikolla aikovansa tehdä piakkoin ydinkokeen. Ilmoitus sai aikaan laajan kansainvälisen tuomion. YK:n turvallisuusneuvosto kehotti maata luopumaan aikeistaan ja palaamaan kuudenvälisiin neuvotteluihin ydinohjelmastaan. Materiaalia useisiin ydinaseisiin Pohjois-Korealla uskotaan olevan tarpeeksi plutoniumia 2 - 13 ydinaseen valmistukseen. Arviot maan plutonium-varaston koosta vaihtelevat maittain. Etelä-Korean tiedusteluviranomaisten mukaan sen pohjoisella naapurilla on 30 - 40 kiloa käyttövalmista plutoniumia. Kun yhteen ydinaseeseen tarvitaan 5 - 6 kiloa plutoniumia, olisi Pohjois-Korealla ainekset seitsemän ydinaseenvalmistukseen. Pohjois-Korean ei uskota kykenevän laukaisemaan ydinkärjellä varustettua pitkän matkan ohjusta. Turvallisuusasiantuntijoiden mukaan Pohjois-Korea ei ole onnistunut suunnittelemaan tarpeeksi pientä ydinasetta, jonka ohjus voisi kuljettaa. Tällä hetkellä sen ainoa mahdollisuus ydinaseen käyttöön on pommin pudottaminen lentokoneesta. Maa kuitenkin kehittelee jatkuvastipitkän matkan ohjusta, jonka voisi laukausta jopa tuhansien kilometrien päähän. Mikäli Pohjois-Korea on onnistunut tekemään onnistuneen ydinkokeen, se on kahdeksas ydinasevalta. Muut ydinaseen omistavat maat ovat USA, Venäjä, Britannia, Ranska, Kiina, Intia ja Pakistan. AP, AFP, Reuters,

Lähteet: BBC

Lue seuraavaksi