1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Maailma tyrmistyi ydinkoeuutisesta

Pohjois-Korean ilmoitus ydinkokeesta on otettu tyrmistyneenä vastaan eri puolilla maailmaa. Väite on tuomittu laajalti, ja jopa Pohjois-Korean lähin liittolainen Kiina on ottanut siihen kielteisen kannan.

Ulkomaat

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin mukaan Pohjois-Korean ilmoitus ydinkokeen tekemisestä on uhka maailmanlaajuiselle rauhalle ja turvallisuudelle.

Valkoisessa talossa Washingtonissa puhunut Bush sanoi pitävänsä ydinkoetta mahdottomana hyväksyä. Hän kertoi, että Pohjois-Korean toimet johtavat välittömään vastaukseen YK:n turvallisuusneuvostolta.

Yhdysvallat jatkaa Bushin mukaan edelleen selvitystyötään Pohjois-Korean väitetyn ydinkokeen varmistamiseksi.

Bush sanoi keskustelleensa ydinkokeesta puhelimitse Etelä-Korean, Kiinan, Venäjän ja Japanin johtajien kanssa. Bushin mukaan he kaikki ovat edelleen sitä mieltä, että Korean niemimaa tulee pitää ydinaseettomana.

Yhdysvallat on korostanut puolustavansa liittolaisiaan alueella.

Maailman tuomio yksimielinen Venäjä tuomitsi Pohjois-Korean ilmoituksen. Presidentti Vladimir Putin totesi maan aiheuttavan toimillaan valtavaa vahinkoa pyrkimyksille rajoittaa joukkotuhoaseiden leviämistä. Myös Britannia ja Ranska ovat tyrmänneet Pohjois-Korean toimet kovin sanoin. Kiinan ulkoministeriö tuomitsee niin ikään ydinkokeen. Pohjois-Koreaa vaaditaan pidättäytymään toimista, jotka voivat pahentaa tilannetta ja palaamaan neuvottelupöytään. Japanin pääministeri Shinzo Abe vaatii YK:lta tiukkaa linjaa Pohjois-Korean tekemän ydinkokeen johdosta. Hänen mukaansa maalla mahdollisesti oleva ydinase muodostaa vakavan uhan paitsi Koillis-Aasian maille myös koko maailmalle. Pohjois-Korean ydinkoeilmoitus tuli samaan aikana, kun Japanin tuore pääministeri Shinzo Abe saapui ensimmäiselle vierailulleen Etelä-Koreaan. Vierailun tarkoituksena oli keskustella Korean niemimaan ydinkiistasta ja lämmitellä Japanin ja Etelä-Korean viilenneitä välejä. Etelä-Korea perui avustuskuljetuksen Etelä-Korea on ilmoittanut, ettei se aio sietää ydinasevaltaa naapurinaan. Hallituksen mukaan Pohjois-Korean toiminta on vakava uhka rauhalle ja vakaudelle alueella. Maan asevoimien vakuutetaan olevan valmiit vastaamaan provokaatioihin. Pohjois-Koreaa kehotetaan myös luopumaan heti kaikista pyrkimyksistään hankkia ydinase. Etelä-Korean turvallisuudesta vastaavat ministerit ja viranomaiset kokoontuivat hätäistuntoon heti ilmoituksen jälkeen. Myös maan asevoimien hälytystilaa on nostettu. Etelä-Korea on perunut suunnitellun avustuskuljetuksen Pohjois-Koreaan naapurimaan toimien vuoksi. Etelä-Koreasta oli määrä lähteä tiistaina laivalastillinen sementtiä kohti pohjoista, mutta kuljetus on toistaiseksi pantu jäihin. Asiasta kertoo uutistoimisto Yonhapin mukaan hallituksen edustaja. Humanitaaristen apukuljetusten perumisista ei toistaiseksi ole tehty päätöksiä. Uutinen laski pörssikursseja Ilmoitus on aiheuttanut myös levottomuutta Itä- ja Kaakkois-Aasian osakemarkkinoilla. Useissa alueen maissa pörssikurssit lähtivät laskuun, kun tieto ydinkokeesta oli levinnyt julkisuuteen. Erään asiantuntija-arvion mukaan sillä tuskin on huomattavaa pysyvää vaikutusta alueen talouksille, ellei tilanne kehity sotilaallisen vastakkainasettelun suuntana. YK:n turvallisuusneuvosto vaati viime viikolla Pohjois-Koreaa luopumaan aikeistaan tehdä ydinkoe ja palaamaan kuudenvälisiin neuvotteluihin ydinohjelmastaan. Neuvosto varoitti maata määrittelemättömistä seurauksista, jos se etenisi asiassa. Kiina, Japani, Venäjä, Etelä-Korea ja Yhdysvallat ovat käyneet vuodesta 2003 lähtien Pohjois-Korean kanssa neuvotteluja. Niiden tarkoituksena on ollut vakuuttaa maa siitä, että sen kannattaa luopua suunnitelmistaan hankkia ydinase. AP, AFP, Reuters Pohjois-Korea sanoo tehneensä ydinkokeen (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Vaahtoranta: Ydinkoe jatkoa uhkailulinjalle

Lue seuraavaksi