Wihurin rahaston Sibelius-palkinto Per Nørgårdille

Jenny ja Antti Wihurin rahasto on myöntänyt Sibelius-palkinnon tanskalaiselle säveltäjälle Per Nørgårdille. 100 000 euron palkinto annettiin maanantaina Finlandia-talossa pidetyssä palkintojen ja apurahojen jakotilaisuudessa.

kulttuuri

Sibelius-palkinto on nyt jaettu 14 kertaa. Ensimmäisen kerran palkinnon sai Jean Sibelius Ainolassa vuonna 1953. Ennen Nørgårdia tunnustuksen sai viimeksi Magnus Lindberg vuonna 2003.

Palkintoperusteiden mukaan Nørgård (s. 1932) on säveltäjänä, sävellyksen opettajana ja teoreetikkona menestyksekkäästi edustanut Skandinavian ääntä kansainvälisessä nykymusiikissa jo 1950-luvulta alkaen.

Nørgård on säveltänyt yli 300 teosta, muun muassa kuoro- ja kamarimusiikkia sekä esimerkiksi oopperat Gilgamesh ja Siddharta, orkesteriteokset Voyage into the Broken Screen ja Hommage à Sibelius sekä pianokonserton Concerto in due tempi. Aiemmin Nørgård on saanut muun muassa Pohjoismaiden Neuvoston musiikkipalkinnon ja The Léonie Sonning Music Prizen. Kahdeksan miljonaa euroa apurahoja ja palkintoja Sibelius-palkinnon lisäksi Wihurin rahasto jakoi palkintoina ja apurahoina kahdeksan miljoonaa euroa. Tukea myönnettiin 420 yksityishenkilölle tai työryhmälle ja 112 yhteisölle eli yhteensä 532 hakijalle. Rahaston kunniapalkinnon sai presidentti Martti Ahtisaaren perustama yhdistys Crisis Management Initiative. Kunniapalkinnon arvo on 200 000 euroa. Perustelujen mukaan yhdistys tekee arvokasta työtä turvallisuuden vahvistamiseksi maailmassa. Apurahoista suurimman sai Wihurin tutkimuslaitos, jolle myönnettiin 1,4 miljoonaa euroa sydäntutkimukseen. Suomen merimieskirkko taas sai 300 000 euroa Vuosaaren kansainvälisen ja ekumeenisen merimieskirkon perustamiseen ja merenkulkijoiden parissa tehtävään työhön. Taideostoihin ja kuvataiteen erityiskohteisiin rahasto varasi 260 000 euroa. Merenkulkuneuvos Antti Wihurin ja rouva Jenny Wihurin "henkisen ja taloudellisen suomalaisen viljelyn edistämiseen" vuonna 1942 perustama laaja-alainen kulttuurisäätiö, joka jakaa palkintoja ja apurahoja tieteen, taiteen ja muun yhteiskunnallisen toiminnan edistämiseksi. Apurahahakemuksia rahasto oli tällä kertaa saanut ennätykselliset 3 869 kappaletta. Kaikkiaan apurahaa haettiin lähes 50 miljoonaa euroa, joten noin 16 prosenttia haetusta määrästä voitiin myöntää.

Lähteet: YLE24