Talous lyhyesti 9.10.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

OUTOKUMPU TECHNOLOGY listautuu Helsingin pörssiin huomenna. Outokumpu on saanut myydyksi tavoitellun määrän kaivos- ja metalliteollisuudelle Outokumpu Technologyn osakkeita. Osakkeen hinnaksi tuli instituutio- ja yleisöannissa 12,5 euroa. Osakkeita myytiin kaikkiaan 33,6 milj. kappaletta, joka vastaa 80 prosenttia yhtiön kaikista osakkeista.

Rovaniemen kaupunki ja valtio haluavat luopua SANTA PARKISTA. Tarkoituksena on siirtää joulupukkiluola kokonaan yksityiseen omistukseen. Lappset Groupin perustaja, teollisuusneuvos Antero Ikäheimo on valmis tulemaan Santa Parkin osakkaaksi. Luolan toiseksi suurin omistaja, Lappset Group on kertonut pitävänsä oman omistusosuutensa ennallaan.

Venäjälle muodostuu maailman suurin ALUMIINIYHTIÖ, kun kaksi Venäjän suurinta alumiinitoimijaa yhdistyvät. Yhtiön enemmistöosakkaaksi tulee alumiiniyhtiö Venäjän alumiini RusAl. Toiseksi suurin osakas on Siperian ja ja Uralin alumiiniyhtiö SUAL.

Kirjapainoyhtiö GUMMERUS lopettaa Pieksämäen yksikkönsä. Yhtiö perustelee päätöstä kiristyneellä kilpailutilanteella. Gummeruksen Pieksämäen yksikössä työskentelee 22 työntekijää, ja yt-neuvottelut on määrä aloittaa ensi viikolla.

Panimoyhtiö SINEBRYCHOFF on saanut elokuussa alkaneet yt-neuvottelunsa päätökseen. Neuvottelujen tuloksena yhtiöstä vähennetään 105 henkilöä, kun alun perin vähennystarpeeksi arvioitiin 140 henkillöä.

Luottoluokituslaitos Standard & Poor's on nostanut teknologiakonserni METSON pitkäaikaisen yritysluottoluokituksen tasolle BBB-. Luokitus oli aiemmin tasolla BB+. Luokitustakoskevat näkymät arvioidaan vakaiksi.

METSÄYHTIÖ UPM kirjaa kanadalaisesta aikakauslehtipaperitehtaastaan 80 miljoonan euron arvonalennuksen heinä-syyskuun tulokseensa. Miramichin-tehtaan kannattavuus on pysynyt heikkona, koska Kanadan dollari on vahvistunut Yhdysvaltain dollariin nähden.