Anna Politkovskaja haudattiin Moskovassa

Murhatun venäläistoimittajan Anna Politkovskajan hautajaisia on vietetty tiistaina Moskovassa.

Ulkomaat

Lauantaina surmatun Politkovskajan omaiset ja tuhannet häntä surevat kaupunkilaiset kokoontuivat Moskovan länsiosassa sijaitsevalle Trojekurovin hautausmaalle.

Paikalle saapui myös useita ulkomaisia diplomaatteja. Venäjän korkeita viranomaisia tilaisuuteen ei saapunut, joskin valtion ihmisoikeusvaltuutettu käytti puheenvuoron.

- (Politkovskaja) oli ihmisoikeuksien puolustaja ja journalisti sanan tosimmassa merkityksessä, Venäjän sankari, Vladimir Lukin sanoi.

Politkovskajan hautajaisten aikaan järjestettiin muistotapahtumia myös ainakin Pietarissa, Jekaterinburgissa ja Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.

Tutkimuksista ei kerrottavaa Poliisi ei ole edistynyt presidentti Vladimir Putinia ja Tshetshenian ihmisoikeusrikkomuksia arvostelleen toimittajan murhatutkimuksissa. Tshetshenian ihmisoikeusrikkomuksista raportoineen ja presidentti Putinin hallintoa arvostelleen journalistin surma on herättänyt voimakkaan kansainvälisen arvosteluryöpyn. Politkovskajan surman odotetaan nousevan esille myös tiistaina alkavalla Putinin Saksan-vierailulla. Putin kommentoi maanantaina ensimmäistä kertaa Politkovskajan surmaa. Presidentti lupasi, että kaikki tarvittavat keinot käytetään surmaajan kiinnisaamiseksi. Ihmisoikeuksien puolustajana ja Venäjän hallituksen arvostelijana tunnettu Politkovskaja löydettiin surmattuna kotitalonsa hissistä. Hän on jo kolmas hallituskriittisen Novaja Gazeta-lehden murhattu toimittaja. YLE24, Itar-Tass, Moscow Times, Radiouutiset, DPE